Poválečné běsnění strhlo památku na vědce z 19. století, teď je zpět

  • 0
Zmizela v rozbouřených časech na konci druhé světové války kvůli protiněmecké náladě. Až nyní se připomínka Rudolfa Eitelbergera, významného Olomoučana a jednoho z prvních profesorů dějin umění v celé Evropě vrátila do centra Olomouce.

Přesnou kopii pamětní desky a půlmetrového medailonu s Eitelbergerovým profilem odhalili ve středu odpoledne na rohu Domu armády na třídě 1. Máje členové spolku Za krásnou Olomouc. Jako doklad divokého dění po 2. světové válce nechali na mramorovém rámu více než 70 let staré stopy po páčidle.

Právě jím lidé z fasády v roce 1945 vylomili původní desku i medailon. Jako připomínka toho, že se Eitelberger právě v tomto domě narodil, zde visely od roku 1888.

„Vše bylo odstraněno při poválečném obrazoborectví, to jest likvidaci všech připomínek rakouského či německého živlu ve městě,“ vysvětluje Alexandr Jeništa, jeden ze členů spolku a vedoucí produkčního oddělení v olomouckém Muzeu umění.

Eitelberger přitom neměl s válkou či nacisty nic společného, zemřel již v roce 1885.

„Ve své osobě spojoval vědce, kulturního politika i uměleckého kritika historismu. Je považován za zakladatele vídeňské školy dějin umění. Jím založené muzeum po vzoru britského Victoria and Albert Museum bylo první uměleckoprůmyslové muzeum na evropské pevnině a vzor pro další instituce střední Evropy včetně Uměleckoprůmyslového musea v Praze,“ říká Jeništa.

Ve Vídni, kde profesor - celým jménem Rudolf Eitelberger von Edelberg - působil, ho dodnes připomíná jedna z ulic - Eitelbergergasse. „Svou“ ulici měl do roku 1945 také v rodné Olomouci, dnes se jmenuje Javoříčská.