Pátek 9. června 2023, svátek má Stanislava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 9. června 2023 Stanislava

Do restaurací v kraji přišlo ve třetím čtvrtletí víc lidí než před covidem

  7:58aktualizováno  8:00
Téměř čtrnáctiprocentní nárůst návštěvnosti zažily podle statistik restaurace v Olomouckém kraji ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Vyplývá to z údajů společnosti Storyous, která dodává technologie a pokladní systémy a spolupracuje se zhruba 3 500 podniky.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Petr Topič, MAFRA

Týkalo se to ale hlavně restaurací ve větších městech či v turisty vyhledávaných místech. Region tak byl jedním z mála, kde v létě výrazně vzrostl počet hostů, dokonce nejvíc z celého Česka.

„Nejpravděpodobnější příčinou nárůstu je fakt, že řada Čechů v posledních dvou letech vyměnila zahraniční dovolenou za tuzemskou, což se odráží v turisticky exponovaných lokalitách a větších městech,“ okomentovala  statistiky mluvčí Storyous Jana Kohoutová.

Naopak v těch menších městech a na vesnicích podle ní návštěvníků restaurací ubývá. S tím souhlasí i olomoucký restauratér František Lorenc, který provozuje restaurace U Mořice a Drápal.

„Myslím si, že to do budoucna bude jako v Rakousku nebo Německu, kdy na vesnicích hospodu už nenajdeme, ale v centrech měst to frčí. My máme naštěstí obě restaurace v centru, takže k nám hosté opět chodí a jsme zpět na tržbách jako před covidem. Velmi mile nás to překvapilo,“ nastínil Lorenc.

Restaurace zaznamenaly vyšší útraty

Lidé v restauracích v regionu přes léto také víc utratili. Při jedné návštěvě vytáhli z peněženky v průměru zhruba o čtrnáct procent víc než ve stejném období před covidem. Průměrná tržba na podnik se ve třetím kvartálu letošního roku zvýšila o 30,7 procenta vůči roku 2019.

„V Olomouckém kraji celkové tržby v oblasti ubytování, stravování a pohostinství za červenec, srpen a září vzrostly v mezičtvrtletním porovnání o 67 procent. V porovnání s prvním kvartálem letošního roku dokonce o 200 procent, byly tedy trojnásobné,“ popsala Kohoutová. 

Dodává, že velký nárůst v letošním druhém a třetím kvartálu je spojený zejména s rozvolněním a znovuotevřením řady podniků. Většina jich měla během zimních a jarních měsíců zavřeno, nebo jim fungovalo pouze výdejní okénko.

„V létě byl extrémní zájem, ani jsme to nečekali. U Mořice je zahrádka pro 150 lidí a ta byla plná prakticky denně jak na obědy, tak na večeře. U Drápala tak velkou zahrádku nemáme, ale kdybych to shrnul, tak jsme na stejné, nebo dokonce vyšší návštěvnosti než před covidem,“ shrnul Lorenc.

Chybějící cizince nahradili Češi

Plno měli o prázdninách i v Moravské restauraci na olomouckém Horním náměstí.

„Naše restaurace je vyhlášená a díky tomu také vyhledávaná. Přes léto jsme měli skoro pořád plno a fungovali jsme bez problémů. Sice přišlo méně cizinců, ale Češi to dohnali,“ pochvaluje si majitel Zdeněk Matěj.

Rostoucí tržby sice mohou na první pohled vypadat hezky, ale neznamená to, že by podniky nutně vydělávaly víc a měly větší zisky. Skokově jim totiž rostou náklady v podobě dražších potravin nebo energií, což musejí promítat do koncových cen.

Například v restauracích Drápal i U Mořice navíc také zvyšovali mzdy zaměstnancům. Přesné vyčíslení zisků tak bude podle Lorence jasné až na konci roku.

„Nikdy jsme nejeli nadoraz, tak si myslím, že to i přes zdražování bude v pohodě. Po zavedení povinných kontrol bezinfekčnosti jsme zaznamenali mírný propad návštěvnosti, ale už je to naštěstí zase zpátky. A zažili jsme tu třeba den, kdy mělo 95 procent hostů ukončené očkování,“ sdělil Lorenc.

Covidová omezení snížila tržby

Společnost Storyous srovnávala rovněž poslední říjnový týden a první listopadový, kdy došlo opět k zavedení omezení. 

Z dat vyplývá, že návštěvnost restaurací v kraji byla srovnatelná, ale lidé méně utráceli, průměrná tržba klesla o více než dvacet procent.

Moravskou restauraci v tomto období zachránily svatomartinské husy. „Další zákazníky na husí hody už nemáme pomalu ani kam usazovat. Ale myslím si, že kdybychom hody nepořádali, tak by hostů kvůli kontrolám bezinfekčnosti mírně ubylo,“ přiblížil situaci Matěj.

„Je samozřejmě možné, že některé hosty tato restrikce může odradit,“  míní mluvčí Storyous Kohoutová. 

„Pokud si však s příchodem podzimní vlny koronaviru máme vybrat mezi tímto opatřením a další uzávěrou restaurací, která by pro pohostinství byla naprosto likvidační, je kontrola bezinfekčnosti tím nejlepším řešením,“ doplnila.

Vánoční večírky jsou nejisté

V ohrožení je však jedno z klíčových období sezony, kdy se konají vánoční večírky. Podle některých majitelů olomouckých barů a restaurací už klesl i počet rezervací. 

Zatímco v předchozích letech byly restaurační prostory  na období před Vánocemi zamluvené mnoho týdnů dopředu, letos jsou firmy obezřetné. Po zpřísnění protiepidemických opatření organizátoři akcí také řadu již zamluvených rezervací ruší.

„Pár rezervací máme, ale jde cítit, že firmy jsou opatrné. Dříve to pro ně byla i reklama, že mohly pozvat své partnery, zaměstnance a klienty, v dnešní době to málokdo riskne,“ uvedl provozovatel baru The Black Stuff Irish Pub Zdenek Kortiš a dodává, že i rozpočty na firemní večírky jsou letos nižší.

Rušení rezervací hlásí i z hostinského pivovaru Moritz. „Kalendář jsme měli plný, než se začala zavádět všechna opatření, teď nám to hodně lidí i firem zase odříká. Buď je to z finančních důvodů, nebo kvůli tomu, že je ve skupině třeba polovina lidí nenaočkovaných a ti si nechtějí dělat test,“ nastínila pracovnice podniku.

„Lidé by ale na restaurace neměli zanevřít. Klíčové je teď hlavně to, aby nedošlo k další uzávěře následkem rostoucího počtu nakažených,“  sdělil výkonný ředitel společnosti Storyous Igor Třeslín. 

Podle něj ukazují zkušenosti ze Španělska, kde společnost rovněž působí, že restaurace můžou při dodržování opatření plnohodnotně fungovat i během koronaviru. „Konec roku bude v každém případě pro řadu podniků klíčový,“ poznamenal.  

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Neotevřel stavidlo a udělal v obci paseku za 14 milionů, zjistila policie

Policie ukončila vyšetřování zaplavení části Brodku u Přerova v roce 2020, kde rozvodněná řeka způsobila škody za téměř...

Dítě nemohla utišit, po ráně do hlavy zemřelo. Matce hrozí za vraždu 20 let

Olomoucký krajský soud otevře v polovině června případ vraždy pětitýdenního dítěte na Šumpersku. Obžalována je matka...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vodík se na českých kolejích nevyplatí. S výjimkou jediné trati

Vlaky jezdící na elektřinu vyrobenou z vodíkových palivových článků se na tuzemské síti při současných cenách vyplatí...

Pracuj tvrdě, hlásá Bezos. Jak se pracuje v předobrazu kojetínského Amazonu

Premium V distribučním centru americké společnosti Amazon v polských Hlivicích u Katovic je hojně slyšet čeština. Důvodem je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na domě přistavovali načerno patro, po prohlídce úřadu zmizelo

Nástavba domu ve Vaníčkově ulici nedaleko olomouckého autobusového nádraží převýšila okolní zástavbu. Podle stavebního...

Matka na pervitinu a italská domácnost. Jak to bylo s vraždou dítěte v Mostě

Premium Vyostřené konflikty, dvojí život matky, neúspěšné podněty sociálce, problémová čtvrť a drogy. Z pozadí sporu o tříleté...

Jsme na prahu epidemie srdečního selhání, vyléčit se nedá, říká kardiolog

Premium Zatímco infarkt zná každý, povědomí o srdečním selhání je malé. Často se mylně zaměňuje právě za infarkt či zástavu...

Kam zmizel lupič století. František Procházka podle svědků žije v Karibiku

Premium Policie si chvíli myslela, že je František Procházka, který ukradl 540 milionů korun, po smrti. Jenže někteří Češi ho...

Je neuvěřitelné, co absolvoval, říká o moravském Marku Polovi historik

Přerovský rodák Bohumil Pospíšil putoval po Asii pět let. Zemřel v roce 1974 bez většího ohlasu na Novém Zélandu. Až...

Olomouc odložila rozhodnutí o budoucnosti zimního stadionu až na podzim

Vyčerpávající diskuse, zjitřené emoce a nejrůznější názory vedly v pondělí k tomu, že o osudu olomouckého zimního...

V olomoucké zoo se narodilo pět kozorožců, ve volné přírodě jich žije jen 500

Další velký přídavek k populaci vzácných kozorožců kavkazských v uplynulých dnech zaznamenala olomoucká zoologická...

Konec skládek se blíží, Přerov posílil projekt likvidace odpadu v kraji

Přerov se zapojí do krajského projektu likvidace komunálního odpadu. V něm před ukončením skládkování v roce 2030 spojí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Stejně ošklivá jako všechno, co Rusko dělá, komentují vítězku soutěže krásy

V každoroční soutěži krásy pro vdané ženy získala titul Paní Ruska světa 2023 učitelka angličtiny Natalja Oskarová....

Zemřel český e-sportový šampion Twisten, bylo mu teprve 19 let

Ve věku pouhých devatenácti let zemřel český profesionální hráč počítačové střílečky Valorant Karel Ašenbrener, známý...

Hanka Kynychová nafotila sexy fotky. S klientkami probírá i menopauzu

Lektorka fitness a cvičitelka Hanka Kynychová (55) přiznává, že s nastupující menopauzou je třeba změnit ve svém životě...

Miluji tě, ale podvádím tě. A nelituji. Studie nahlédla do hlubin nevěry

Premium Je jedním z nejrozsáhlejších výzkumů svého druhu a přináší víc než paradoxní zjištění. Vyjevuje, že důvody nevěry jsou...

Jsme unavení úplně jako staří lidé, říkají Mišík a Jirásková

Zpěvák Adam Mišík (26) už rok randí s dcerou Ivy Kubelkové, modelkou Natálií Jiráskovou (18). Nedávno spolu začali...