Vlivný člen olomoucké ČSSD, radní a donedávna ředitel městských technických služeb Miroslav Petřík na snímku z roku 2014 z tiskové konference k výstavě Kam s ním?

Vlivný člen olomoucké ČSSD, radní a donedávna ředitel městských technických služeb Miroslav Petřík na snímku z roku 2014 z tiskové konference k výstavě Kam s ním? | foto: Tomáš Frait, MAFRA

Pohřešovaného olomouckého radního našla policie v rakouském penzionu

  • 108
V rakouském penzionu našla policie podle informací MF DNES po více než šesti týdnech vlivného člena olomoucké ČSSD, radního a donedávna ředitele městských technických služeb Miroslava Petříka. Podle jednoho z jeho přátel jde o oblast, kterou dobře zná a v minulosti tam trávil čas.

Policie, která ve středu pátrání vyhlášené 11. května odvolala, odmítla přiblížit podrobnosti o okolnostech politikova nalezení i kontaktu policistů s ním. Uvedla pouze, že je v pořádku, nebyl obětí žádného trestného činu a o jeho nalezení byla informována rodina.

MF DNES se nicméně ze dvou na sobě nezávislých zdrojů podařilo zjistit, že Petřík byl nalezen v Rakousku, podle jednoho z nich byl ubytovaný v tamním penzionu.

Právě takové místo by si pro dobrovolný „únik před světem“ politik zvolil podle svého přítele, ředitele olomouckého Vlastivědného muzea Břetislava Holáska.

„Měl Rakousko hrozně rád, často jsme tam jezdili. Má vztah k přírodě, kdysi začínal za Stranu zelených. Hlavně oblast kolem jezer od Salzburgu po Linec, to je myslím pro něj nejpoutavější. Ty penzionky, kde jsou i koně a další zvířata, miloval. A pokud si šel opravdu jen vyčistit hlavu, tak si myslím, že si našel místo, které má rád. Navíc umí dobře německy,“ řekl Holásek.

Právě možnost, že Petřík odjel, protože „toho na něj bylo moc“, naznačila v polovině května jeho manželka Lenka.

„Přikláním se k tomu, že toho měl tak dost, že prostě zmizel,“ uvedla tehdy pro MF DNES. Odjezdu do Rakouska by nasvědčoval i fakt, že oficiálně byl naposledy spatřen 9. května kolem čtvrt na osm ráno v Kobližné ulici v Brně, kde si z bankomatu vybral peníze.

Petříka už odvolali z postu ředitele a čelí vyškrtnutí z kandidátky

Policii se podařilo Petříka objevit jen krátce poté, co pro něj jeho zmizení začalo mít profesní i politické důsledky. Před dvěma týdny představenstvo Technických služeb města Olomouce na mimořádném zasedání rozhodlo propustit ho z pozice ředitele a zároveň jej odvolalo z funkce předsedy představenstva.

V pondělí večer pak vedení olomoucké buňky sociálních demokratů navrhla vyškrtnout ho z kandidátky pro komunální volby, na které mu patřilo čtvrté místo. Ve čtvrtek v podvečer o tom bude definitivně rozhodovat členská schůze.

Poslední funkcí, jejíž ztráta minimálně prozatím Petříkovi nehrozí, je post olomouckého radního.

„Je to v kompetenci zastupitelstva a na posledním červnovém zasedání se to neřešilo. V koalici jsme byli přesvědčeni, že není třeba ho odvolávat, opozice takový návrh nepředložila. A myslím si, že v okamžiku, kdy už není hledaný, ten důvod zcela pominul,“ řekl primátor Antonín Staněk.

“Víme, že se mu nic nestalo, že žije a teď už je pouze na něm, aby se ujal svého mandátu a vykonával ho. Další informace teď nemám, pan Petřík nikoho nekontaktoval. Předpokládám, že se ozve. Pokud se mandátu neujme, bude to jeho rozhodnutí a my pak uvidíme,“ dodal.

, ,