Prezident Miloš Zeman zahájil v pondělí 24. září svou už šestou návštěvu...

Prezident Miloš Zeman zahájil v pondělí 24. září svou už šestou návštěvu Olomouckého kraje. | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

Zeman vyznamená učitelku, která zachránila čtyři děti před sražením autem

  • 37
Učitelka mateřské školky z Olomoucka Darina Nešporová, která loni zachránila na vycházce děti před sražením autem a sama pod ním skončila, se dočká státního vyznamenání. Řekl to prezident Miloš Zeman během zahájení návštěvy Olomouckého kraje.

„Na osobní přání hejtmana a celé rady Olomouckého kraje jsem se rozhodl udělit státní vyznamenání paní učitelce, která zachránila děti, když sama - naštěstí bez ztráty života - skončila pod autem,“ řekl Zeman na setkání s představiteli kraje v rámci zahájení třídenní návštěvu regionu.

Dodal, že tím neříká, že půjde o jediného vyznamenaného z Olomouckého kraje.

Událost, za kterou Nešporová už mimo jiné získala Medaili za záchranu lidského života, Zlatý záchranářský kříž či Cenu Michala Velíška, se odehrála loni 16. června odpoledne na lesní cestě u obce Jívová, kdy se náhle proti skupině dětí doprovázené dvěma učitelkami vyřítilo auto, které vyjelo z blízké silnice.

Zahájení návštěvy prezidenta

Nešporová duchapřítomně odstrčila tři děti mimo dráhu vozu a čtvrté chránila vlastním tělem. Vůz je oba zavalil, ještě před příjezdem hasičů je vyprostili svědci společně s řidičem.

Zatímco chlapec vyvázl jen s lehčími zraněními, učitelka zůstala pod autem uvězněná dlouhých osm minut a s vážnými zraněními absolvovala letecký transport do nemocnice.

„Popálila jsem si obě ruce, k tomu jsem měla zlomenou pánev. Mohlo to ale skončit mnohem hůř. Hlavně, že se nic nestalo dětem, to je to nejdůležitější,“ popsala Nešporová loni v září při přebírání Medaile za záchranu lidského života. Svůj počin nepovažovala za nic mimořádného.

„To by snad udělal každý, aby zachránil lidský život - děti. Já jsem navíc učitelka, chránit děti mám v popisu práce,“ uvedla žena.

Podívejte se, jak vypadal příjezd prezidenta k sídlu kraje

,