Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Olomouc a okresní města opanovalo ANO a místní hnutí, ČSSD zažila fiasko

  0:17aktualizováno  12:24
Výrazným úspěchem ANO, ale také různých místních hnutí a sdružení nezávislých skončily volby v Olomouci a okresních městech Olomouckého kraje. Propadla ČSSD, která silně oslabila v Prostějově a Šumperku, v Přerově a Jeseníku se do zastupitelstva vůbec nedostala a jen velmi těsně se jí to podařilo v Olomouci, kde přitom měla uplynulé čtyři roky primátora.
Oslavy v olomouckém volebním štábu ANO, které nakonec získalo 26,7 procenta...

Oslavy v olomouckém volebním štábu ANO, které nakonec získalo 26,7 procenta hlasů a 14 mandátů ze 45 (uprostřed s brýlemi lídr Miroslav Žbánek). | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Olomouc, kde k urnám dorazilo 38,2 procenta voličů, zažila velké politické zemětřesení. Z dosavadní vládnoucí čtyřkoalice ČSSD, ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která před čtyřmi lety vyšachovala vítězné ANO, skončila sociální demokracie jen velmi těsně nad pětiprocentní hranicí a „topka“ se s 4,4 procenty hlasů do zastupitelstva nedostala vůbec.

Výsledky voleb v Olomouci najdete zde

Jasným vítězem se opět stalo hnutí Andreje Babiše, které získalo 26,7 procenta hlasů a 14 mandátů ze 45, tedy ještě o dva více než před čtyřmi lety. Na schůzku s ANO tak už během nočních hodin postupně dorazila ODS, zástupci společné kandidátky Pirátů a STAN, KDU-ČSL a také ČSSD, v neděli se vyjadnavači ANO potkají ještě s KSČM, koalicí SPD a SPOZ a hnutím spOLečně. Ti však skončí s největší pravděpodobností v opozici.

„Je to skvělý výsledek a ocenění naší práce. Sluší se poděkovat voličům. Doufám, že jsme v rámci svého čtyřletého působení v zastupitelstvu i v rámci kampaně naplnili jejich očekávání. Je to pro nás obrovský závazek,“ komentoval výsledek lídr Miroslav Žbánek.

„Tak výrazné vítězství je pro nás mimořádný úspěch. Kroky, které nás teď čekají, se budeme snažit přetavit v pozitivní změnu pro město. Čeká nás standardní vyjednávání, uvidíme, s čím přijdou ostatní strany,“ dodal. Už před volbami nicméně v rozhovoru pro MF DNES avizoval, že post primátora bude nyní pro ANO při sestavování koalice podmínkou.

Pohled do volebních štábů

Nečekané obsazení mají ovšem pomyslná stříbrná a bronzová příčka, kde skončili s dvanáctiprocentními zisky hlasů znamenajícími šest zastupitelů hnutí ProOlomouc a Piráti se Starosty. Až za nimi se s 10,9 procenty umístila ODS, která tak bude mít znovu pět mandátů, následovaná KDU-ČSL, pro kterou hlasovalo 7,4 procenta voličů, což jí vyneslo čtyři křesla.

Jen necelých šest procent hlasů a tři mandáty pak získal očekávaný černý kůň olomouckých voleb, nové hnutí spOLečně, které založil dlouholetý ředitel Exekutorského úřadu v Přerově Robert Runták, sám za něj na šestém místě i kandidoval a do mohutné kampaně investoval nemalé peníze.

Těsně nad pětiprocentní hranici se pak dokázala dostat ještě kandidátka SPD s SPOZ, komunisté a zmínění sociální demokraté, kteří doteď měli post primátora a deset zastupitelů.

„Očekávali jsme lepší volební výsledek, nicméně jsem rád, že se podařilo udržet sociální demokracii v olomouckém zastupitelstvu. Můžeme slíbit Olomoučanům, že ať už v koalici, nebo v opozici, budeme pracovat naplno, jak tomu bylo v uplynulých letech,“ reagoval lídr kandidátky Filip Žáček.

„Nebudeme sedět se založenýma rukama, s kolegy z vyjednávacího týmu musíme probrat strategii a pak se rozhodneme, jak budeme postupovat. Voliči rozdali karty a ČSSD je se dvěma mandáty platným členem zastupitelstva. Vítězný subjekt, který bude sestavovat koalici, by s touto skutečností měl pracovat,“ dodal.

Vládnoucí levice přišla v prostějovském zastupitelstvu o osm míst

Jen o něco málo lépe si navíc vedla ČSSD i v Prostějově, kde také doposud stála v čele koalice, jejímž dalšími členy byli komunisté a hnutí Pévéčko. I zde ale zvítězilo ANO po zisku 18,2 procent hlasů znamenajících 7 mandátů v pětatřicetičlenném zastupitelstvu.

Výsledky za Prostějov zde

„Jsme rádi, že jsme vyhráli, byť jsme možná čekali trochu lepší výsledek. Ale jsme rádi, že jsme to zvládli, a děkujeme voličům. Jednání jsme zahájili už dnes a budou pokračovat i zítra, chceme mluvit v podstatě s většinou stran, které se do zastupitelstva dostaly,“ sdělil lídr František Jura.

Za ním skončilo s necelými 16 procenty hnutí Na rovinu! které sdružuje kandidáty z TOP 09, Pirátů, STAN a Zelených. To bude mít o jednoho zastupitele méně, pět jich pak za 12,9 procenta hlasů získalo Pévéčko.

Čtyři zastupitele pak bude mít za 11,9 procenta hlasů ODS a nezávislí stejně jako sociální demokraté, pro které hlasovalo 11,2 procenta lidí. Občanští demokraté tak počet svých křesel oproti minulým volbám zdvojnásobili, naopak sociální demokraté jich šest ztratili.

Kromě nich ještě do zastupitelstva usednou tři zástupci Změny pro Prostějov a po dvou mandátech získali komunisté, SPD a KDU-ČSL. K urnám přišlo 37,8 procenta voličů.

V Přerově posílilo ANO a ODS, ČSSD se do zastupitelstva nedostala

Také v Přerově, kde hlasovalo necelých 39 procent voličů, si pomyslnou trofej pro vítěze voleb za 24,3 procenta hlasů odneslo ANO. Vyneslo mu to 10 zastupitelů z celkových 35, tedy ještě o jednoho více než při minulých volbách, po kterých na magistrátu uplynulé čtyři roky vládlo se stranou Společně pro Přerov a původně také s hnutím Za prosperitu Přerova a jeho místních částí a Nezávislými, dvě zmíněná uskupení však později koalici opustila.

Výsledky voleb v Přerově najdete zde

„Jsme rádi, že jsme uspěli. Věříme, že tím občané ocenili naše řízení města s ohledem na jeho potřeby. Jednání povedeme v příštích dnech, zatím nechci komentovat s kým. Nebude to se všemi, ale teprve si vybereme, s kým přesně jednání zahájíme,“ uvedl lídr kandidátky ANO Petr Měřínský.

Ještě více si polepšila ODS, která zdvojnásobila počet mandátů na šest díky zisku 15,2 procenta hlasů. O necelá čtyři procenta a dva zastupitele méně získala kandidátka Společně pro Přerov a Pirátů-koalice politických stran České pirátské strany, Nezávislé volby a politického hnutí Změna.

Čtyři místa si dále vybojovalo za 10,8 procenta hlasů i uskupení Za prosperitu Přerova a jeho místních částí a také za 9,33 procenta hlasů komunisté. Ze zbylých křesel pak tři obsadí SPD, dvě Starostové a nezávislí a poslední dvě společná kandidátka KDU-ČSL s TOP 09.

ČSSD, která obhajovala čtyři místa, se s 4,2 procenty hlasů do zastupitelstva vůbec nedostala, stejně dopadl i pokus o politický comeback bývalého primátora a senátora za sociální demokracii Jiřího Lajtocha, který vedl do voleb Přerov 2018 - SNK a Soukromníci, jež dostala pouze 2,4 procenta hlasů. 

V Šumperku dominovala kromě ANO místní hnutí a nezávislí

Volební vítězství, při němž navýšili díky zisku 18,7 procent hlasů počet křesel v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu ze čtyř na šest, slavilo ANO i v Šumperku.

Výsledky voleb v Šumperku najdete zde

„Máme zevrubnou představu, ale nejdřív chceme jednat se všemi stranami. Věřím, že postavíme kvalitní koalici,“ komentoval výsledek voleb lídr Martin Janíček.

Na druhém místě skončilo s 12,8 procenty hlasů a čtyřmi mandáty hnutí Šumperáci, stejně jich bude mít i třetí Sdružení Pro-region a Nezávislí, jež získalo 11 procent hlasů.

Po třech zastupitelích pak bude mít za 8,6 procenta hlasů Nezávislá volba, za o dvě desetiny nižší zisk kandidátka Pro Šumperk tvořená KDU-ČSL a nezávislými kandidáty. Dvě místa pak za zisky v rozmezí 6,6 až 7,2 procenta obsadí SPD, ODS a KSČM.

„Lidé přestali hodnotit výsledky práce, zajímá je marketing. Řekl bych, že nastává doba marketingová,“ míní o příčinách neúspěchu, dlouholetý starosta za Nezávislou volbu Zdeněk Brož, který tak už nebude nejvyšší post ve městě obhajovat a může se soustředit na boj o obhájení senátorského mandátu, v němž ovšem vzhledem k výsledku prvního kola nebude favoritem.

Sám je zvědavý na to, jak vítězové voleb budou sestavovat koalici. „Já jsem po dlouhé době jsem v komfortní situaci, že nemusím vyvíjet aktivitu a vést zdlouhavá koaliční jednání. Uvidíme, jak si s tím poradí ANO,“ doplnil.

Stejně jako v ostatních okresních městech při hlasování, kterého se zúčastnilo 38,3 procenta voličů, propadli sociální demokraté, kteří byli uplynulé čtyři roky součástí vládnoucí koalice společně s Nezávislou volbou, lidovci a Stranou zdravého rozumu. Jen o půl procenta překonali pětiprocentní hranici a místo dosavadních pěti křesel tak budou mít jediné.

Jesenické radnici může vládnout těsnou většinou jediná strana

Vítězné tažení ANO narušil Jeseník, kde lidé výrazným výsledkem v podobě 41,6 procent hlasů přiřkli volební vítězství a těsnou většinu třinácti zastupitelů z 25 uskupení Jeseník srdcem dosavadní místostarostky Zdeňky Blišťanové.

Výsledky voleb v Jeseníku zde

„Je to odraz mé práce. Městu odevzdávám vše. Lidé to vidí a oceňují. Přesto mě výsledek překvapil. Moc si toho vážím,“ uvedla zřejmě příští jesenická starostka. Koalici sice nebude potřebovat, přesto se chce na spolupráci s ostatními domluvit.

„Budu preferovat co nejširší platformu. Vím, s kterými volebními stranami máme největší průnik v prioritách, ale chci se bavit se všemi,“ řekla Blišťanová.

Druhé skončilo hnutí Pro Jeseník, které se 14 procenty hlasů obhájilo dosavadní čtyři mandáty, o jeden méně pak získalo ANO. To tak bude mít po obdržení 12,2 procenta hlasů jen poloviční počet zastupitelů než doposud, kdy vedlo vládnoucí koalici a drželo post starosty.

Po dvou křeslech pak za šestiprocentní voličské zisky obsadí ještě ODS a společná kandidátka SPD s SPOZ, poslední připadlo za 5,8 procenta hlasů Nezávislým.

Do zastupitelstva se pak vůbec nedostaly tři tradiční strany, které v uplynulých čtyřech letech měly dohromady osm zastupitelů. KSČM, ČSSD a KDU-ČSL zastavil před pomyslnou branou do zastupitelstva zisk v rozmezí pouhých 4,5 až 4,8 procenta hlasů.

Autoři: , , ,
  • Nejčtenější

Policie dopadla cizince, který před Andrův stadion nastražil prasečí hlavy

13. dubna 2024  18:01,  aktualizováno  15.4 11:10

Vandala, který v sobotu 13. dubna ráno polepil Andrův stadion v Olomouci plakáty proti vedení a...

„Ten váš krokodýl je jako živý.“ Dundee se stal celebritou, krmí ho celá vesnice

15. dubna 2024  5:45

Nový seriál iDNES Můj mazel představuje netradiční chovatele a jejich miláčky v Olomouckém kraji....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Olomouci uvedli do funkce nového arcibiskupa. Obřadu přihlížely tisíce lidí

13. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  10:54

V pořadí 15. arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jozef Nuzík se ujal úřadu. Na bohoslužbu v...

Lidé dojíždějící do Olomouce ušetří, už si nemusí automaticky platit MHD

14. dubna 2024  7:57

Do systému integrované dopravy Olomouckého kraje přibyla nedávno technická zóna s číslem 710....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bitva o střední školy se blíží, nejžádanější jsou gymnázia. Rozhodne i taktika

9. dubna 2024  5:44

O vybrané obory na středních školách bude boj, hlásí se na ně stovky zájemců. Které z nich patří v...

Teplé počasí pustilo stádo oryxů do výběhů rychleji, mláďata si zadivočila

16. dubna 2024  13:12

Olomoucká zoo na Svatém Kopečku patří k nejúspěšnějším chovatelům oryxů jihoafrických v Evropě a...

Tvarůžkový král na olomouckém festivalu vyhrál se syrečkovým dipem k bramboráku

16. dubna 2024  11:04

Víkendová Olomouc se již posedmé proměnila ve tvarůžkové království a akce to byla rekordní nejen...

Místo jízdního řádu cesta na objednávku. Veřejná doprava po vsích chystá revoluci

16. dubna 2024  5:31

Dostat se k lékaři veřejnou dopravou i v době, kdy podle jízdního řádu žádný linkový autobus...

Zabijačku jako rituál oželíme, usmál se Saňák. Ze Sigmy cítil sepnutí

15. dubna 2024  17:30

Podruhé fotbalisty Olomouce dovedl k vítězství. Trenér Jiří Saňák si po domácí výhře 1:0 nad...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...