Momentka z říjnového podepisování koaliční smlouvy jako by předem vystihovala vztahy uvnitř koalice. Uprostřed se čile baví Miroslav Žbánek z ANO a Martin Major z ODS, stranou sedí lídři KDU-ČSL Ladislav Šnevajs a spOLečně Stanislav Flek.

Momentka z říjnového podepisování koaliční smlouvy jako by předem vystihovala vztahy uvnitř koalice. Uprostřed se čile baví Miroslav Žbánek z ANO a Martin Major z ODS, stranou sedí lídři KDU-ČSL Ladislav Šnevajs a spOLečně Stanislav Flek. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Olomoucká koalice čelí výtkám za špatnou komunikaci zevnitř i od opozice

  • 0
Opozice v Olomouci kritizuje radní, že s ní účelově probírají pouze část agendy. Výtky však zní i přímo ze čtyřkoalice, v níž se podle informací MF DNES začal projevovat vliv mocenského tandemu ANO a ODS. V něm vznikají základy důležitých rozhodnutí a teprve poté putují ke zbylým dvěma koaličním partnerům.

Vlády na radnici se koalice ANO, ODS, KDU-ČSL a spOLečně ujala 5. listopadu, smlouvu lídři podepsali v polovině října. Jednotu tehdy měla symbolizovat čtveřice klíčů, kterou před kamerami politici navlékali na jeden svazek. Už je však zřetelné, že k sobě klíče náměstka za ODS Martina Majora a primátora Miroslava Žbánka z ANO mají o něco blíž, než oba zbývající.

Kořeny tohoto „paktu“ přitom sahají do doby, kdy radnici ještě vládla předchozí koalice v čele s ČSSD. Jak MF DNES již dříve informovala, Žbánkovo ANO bylo s lídrem ODS Majorem na spolupráci domluvené už dlouho před volbami. A tohle spojenectví pokračuje.

Zjištění MF DNES o tandemu ve vedení města dokládá i vyjádření dalšího z „klíčníků“ – lídra spOLečně Stanislava Fleka.

„Určitě to tak je. Jsou to dvě nejsilnější strany v koalici, spolupráce je tam určitě intenzivnější. Ten tandem mi v této fázi připadá dominantní,“ říká Flek. A také se pozastavuje na tím, že ani uvnitř koalice zcela nefunguje předávání informací od „řídícího dua“ k ostatním členům.

„Neběží to úplně stoprocentně. V této fázi to hodnotím spíš jako počáteční porodní bolesti spolupráce. Zatím to na mě nepůsobí jako záměr. Ale pokud by to takto mělo pokračovat, už by to bylo špatně,“ dodal Flek s tím, že ovšem nemá pocit, že by tandem ANO a ODS šel proti zbytku koalice.

„Ať už my, nebo lidovci, zdůrazníme svoji agendu či pohled na věc, je v podstatě dohoda či změna možná,“ míní Flek.

Primátor: Výhrady spOLečně jsou spíše vnitrostranický problém

V kuloárech rezonují informace o nespokojenosti uvnitř koalice, které se nelíbí styl vládnutí silného tandemu. Ale například náměstek za KDU-ČSL Matouš Pelikán se nad tím, že některá témata řeší v koalici nejprve „dvojblok“ ANO a ODS, nepozastavuje.

„Je to otázka praktického fungování. Nevnímám to jako problematické,“ říká.

Naopak Žbánek existenci „koalice v koalici“ s ODS odmítá. „Nevím o tom, nemám ten dojem,“ reagoval primátor.

Výhrady spOLečně k předávání informací si vysvětluje tak, že jde spíše o vnitrostranický problém tohoto hnutí, protože důležitá rozhodnutí padají podle něj na úrovni rady města.

„A já nezodpovídám za to, jak pan náměstek Hekela přenáší informace dovnitř svých stranických orgánů,“ uvedl Žbánek.

Naráží tím na skutečnost, že klíčovou postavou spOLečně není ani tak jeho jediný zástupce v radě Pavel Hekela či zastupitelé Flek a Ivana Plíhalová, ale zakladatel a hlavní sponzor Robert Runták. Ten ovšem mandát ve volbách nezískal, a tak oficiálně stojí mimo radu i zastupitelstvo.

„Řízení města je zkrátka záležitostí rady a hnutí spOLečně se s tím bude muset vypořádat. Nechci to takto personifikovat, ale pokud mají nějaký problém, tak máme nástroje, komunikujeme spolu. Spíše mě překvapuje a mrzí, že mluví do médií o tom, že se jim nelíbí, jak něco funguje. To si máme vyříkávat mezi sebou,“ dodává Žbánek.

O něčem s námi jednají, jindy nejeví zájem, zní z opozice

Kritika toku informací ovšem zaznívá také od opozice. MF DNES již minulý týden informovala, že Pirátská strana není spokojená s tím, že neměla konkrétní podklady k připravované zásadní proměně představenstev a dozorčích rad v městských akciových společnostech.

A podle všeho to není ojedinělý případ. Také podle Tomáše Pejpka, lídra dalšího opozičního hnutí ProOlomouc, je totiž komunikace vedení města s opozicí nevyrovnaná.

„O něčem s námi koalice jedná otevřeně, o jiných věcech nejeví zájem jednat,“ shrnuje.

Žbánek i tuto kritiku odmítá. Podle něj je na schůzkách s představiteli opozice řeč o všech tématech, o která si řeknou.

„Nikomu z nich v tom nebráním. Město ale řídí rada, podklady pro ni chystá celý jeho aparát. Obávám se, že je to spíše nepochopení toho, jak funguje řízení města. Těžko mohu na radě předkládat materiál a dávat tam dovětek, zda byl, či nebyl projednán s opozicí,“ brání se primátor.