VIDEO: Při honičce najel zloděj autem do sloupu, policistům ještě zamával

  • 10
Jednatřicetiletý muž pod vlivem drog se snažil ve středu ráno v centru Olomouce ujet před policisty s autem, které ukradl při vloupání do pneuservisu. Nezvládl však projet křižovatkou a havaroval.

Policisté se ve středu o půl páté ráno nejprve dozvěděli o vloupání do pneuservisu v Olomouci–Hodolanech. Člověk, který jim volal, oznámil, že odtud navíc vyjíždí pravděpodobně právě ukradené osobní auto.

„Okamžitě jsme informovali všechny policejní hlídky v Olomouci a okolí. Policisté vzápětí zpozorovali, jak dané vozidlo jede v Olomouci po ulici Šantova směrem ke Švýcarskému nábřeží. Ihned se za ním vydali a za použití výstražného a rozhlasového zařízení se snažili řidiče zastavit,“ popsal policejní tiskový mluvčí Libor Hejtman.

Řidič však nereagoval a řítil se dál po nábřeží. Policejnímu vozu se snažil ujet, ve zhruba stokilometrové rychlosti však nedokázal odbočit na křižovatce s Velkomoravskou ulicí.

„Vyjel přes tramvajový pás, stezku pro chodce a cyklisty na trávu, kde narazil do kovového sloupu veřejného osvětlení,“ vylíčil Hejtman.

Muž dokázal z auta vystoupit sám, před zatčením ještě stačil policistům zamávat do jejich palubní kamery.

Ukázalo se, že mu je jednatřicet let a že je z Mělníku. Také vyšlo najevo, že za volantem neměl co dělat, i kdyby k vozu přišel legální cestou. Od letošního února má šumperským soudem na tři roky zakázané řízení.

Test navíc ukázal, že muž byl pod vlivem drog, konkrétně amfetaminu. Celkem způsobil škodu předběžně vyčíslenou na 70 tisíc korun.

Policisté dotyčného navíc podezírají z vloupání do hodolanského pneuservisu. Zloděj se tam dostal přes rozbité okno, na jednom z odstavených aut urazil zpětná zrcátka a z pokladny vzal několik tisíc korun.  

„Navíc sebral klíče od auta, s nímž projel zavřenou bránou, kterou rozrazil, z areálu servisu,“ dodal mluvčí.

Zadržený je proto vedle dopravních přestupků podezřelý z krádeže, z neoprávněného užití cizí věci a z maření výkonu úředního rozhodnutí. „Za to mu hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta,“ uzavřel Hejtman.