Vítr poničil střechu olomouckého plaveckého stadionu, musel dočasně zavřít

  • 1
Běsnění počasí odnesl během roku už podruhé olomoucký plavecký stadion, konkrétně jeho střecha. Loni v létě ji poničilo krupobití, ve středu zase silný vítr kus odtrhl. Minimálně tři dny proto bude uzavřen.

„Vítr odtrhl střešní krytinu zhruba na sto metrech čtverečních. Hasiči ji provizorně zajistili a místo zaplachtovali,“ nastínil mluvčí krajského hasičského sboru Zdeněk Hošák.

Krytý bazén včetně sauny musel být proto v odpoledních hodinách uzavřen, dětské Aquacentrum Delfínek zůstává v provozu. Během čtvrtka či pátku se dělníci pustí do provizorní opravy.

„Pokud se neobjeví nějaké výraznější problémy, tak předpokládáme, že bychom v neděli mohli znovu otevřít. Děláme pro to maximum, ale není to jednoduchá záležitost. Aktuální informace lidé najdou na internetových stránkách plaveckého stadionu,“ uvedl Martin Mecnarowski, technický náměstek provozující městské akciové společnosti Olterm.

„Zásadní pro nás je udělat ty opravy tak, aby byla zajištěna bezpečnost veřejnosti. Jde ale o havarijní řešení, protože ta střecha potřebuje generální opravu,“ dodal.

Střechu už loni v létě poničilo krupobití, což pak vedlo k dalším škodám uvnitř budovy, neboť dírami v PVC fólii kryjící povrch střechy voda při dalších deštích zatékala do pláště na okrajích, kde se shromažďovala.

„Když jsme se pak pustili do oprav, tak se ukázalo, že střecha celkově není v dobrém stavu. Proto byly díry provizorně vyspraveny, aby střecha vydržela přes zimu, a připravujeme s projektantem rekonstrukci celé střechy podle současných norem. Odhadované náklady budou v rámci několika milionů korun,“ nastínil Mecnarowski.