Historický snímek jedné z někdejších dominant Olomouce, vodopádu v Bezručových sadech vedle vstupu z Kosinovy ulice. | foto: archiv J. Jeništy – Za krásnou Olomouc

Po desítkách let zabouří letos v olomouckém parku velký umělý vodopád

  • 2
Naposledy se voda po skále v olomouckých Bezručových sadech valila v 80. letech, poté tamní vodopád – jeden ze symbolů krajského města – utichl. Letos by se sem měl vrátit. Na jeho obnově se podílí i firma Sigma Group z Lutína, které umělý vodopád v 60. letech při svém vzniku posloužil jako reklama na její vodní čerpadla. Stroj ze stejné společnosti tady bude vodu pohánět i nyní.

Poprvé si lidé mohli vodopád v Bezručových sadech prohlédnout v roce 1965.

„Býval v provozu jen během květinových výstav a také každou neděli, kdy Olomoučané chodívali do Výpadu na sváteční procházky. Konec jeho fungování nastal někdy v závěru 80. let,“ uvedl mluvčí olomoucké radnice Michal Folta.

Nynější obnova vodopádu vyjde Olomouc na zhruba dva miliony korun. Další část nákladů uhradí společnost Sigma Group, která městu coby sponzorský dar dodá veškerou technologii potřebnou k přečerpávání vody v hodnotě téměř šesti set tisíc korun.

Voda bude v uzavřeném okruhu vodopádu neustále kolovat. Jeho součástí proto bude stejně jako před desítkami let také jezírko. To přitom v parku zůstalo dlouhé roky poté, co samotný vodopád zanikl.

„Město jej nechalo po roce 2000 kvůli bezpečnosti spolu s podzemní technickou šachtou při opravě hradeb zasypat. Bylo prázdné, vodopád byl nefunkční od 90. let,“ vybavil si již dříve Jan Jeništa ze spolku Za krásnou Olomouc.

Fakt, že je možné vodopád obnovit, si město prověřilo již před několika lety při průzkumu míst, kde býval. Došlo přitom také k zajištění narušeného skaliska.