Chodce v Olomouci znovu ohrožovalo padající zdivo, z domu spadly cihly

  • 2
Z jedné z budov v centru Olomouce ráno spadlo na chodník několik cihel. Místem na jedné z nejrušnějších ulic města v tu chvíli nikdo neprocházel, za posledních sedm let ale ohrozilo padající zdivo chodce už počtvrté.

K nahlášenému pádu atiky vyjeli hasiči krátce před čtvrt na osm ráno do olomoucké ulice Leginářská.

„Vyslána byla jednotka s výškovou technikou. Hasiči po příjezdu zjistili, že z římsy domu spadlo několik drobných cihel a omítka. Místo následně zabezpečili a ze střechy sundali další cihly, které by mohly hrozit pádem. Jednalo se o několik drobných kousků převážně v okolí rýny a okapu,“ nastínila mluvčí krajského hasičského sboru Vladimíra Hacsiková.

„Velitel zásahu poté povolal statika, který stav budovy zkontroloval. Protože konstatoval, že není staticky narušena, hasiči uklidili chodník a silnici a následně kolem deváté hodiny zásah ukončili,“ dodala. Na místo podle ní dorazili také zástupci města a majitele.

Podle statika Jiřího Vyhnálka narušení zdiva zřejmě způsobila zatékající voda, problém však zůstal skrytý.

„V místě, jímž římsou prochází dešťový svod, bylo zbytkové zdivo na omak poměrně hodně vlhké, na svodu ale žádná porucha nebyla vidět,“ popsal.

Při dřívějších pádech zdivo zabilo ženu a zranilo dva lidi

Tentokrát se situace obešla bez újmy na zdraví kolemjdoucích, v minulosti ovšem lidé tolik štěstí neměli. Hned při prvním masivním pádu falešné štítové zdi v říjnu 2011 z domu v ulici 8. května zemřela pod sutinami seniorka. Dva lidé pak skončili se zraněními v nemocnici i v srpnu 2016, kdy se jen o pár desítek metrů dále v Pekařské ulici zřítila část střechy a zdi včetně římsy.

Podívejte se na záběry ze srpna 2016

25. srpna 2016

Mezitím se navíc v říjnu 2012 opět jen o kousek dál zřítilo na chodník několik tun zdiva z narušené atiky polikliniky Spea. V tomto případě nikdo zraněn nebyl.

Ve všech případech přitom nakonec nikdo nebyl potrestán. V prvním policie obvinila muže, který dva roky před tragédií pracoval na opravě domu, i když neměl na stavební dozor potřebnou kvalifikaci, a neodhalil tak podle vyšetřovatelů vychýlení zdi. Žalobce ale nakonec stíhání zrušil.

U pádu tun zdiva z polikliniky posudky neprokázaly, že by byla zanedbána údržba budovy či spáchán trestný čin, konstrukce byla podle nich už špatně postavena ve dvacátých letech minulého století, kdy budova vznikala. Jednoznačný viník nebyl nalezen ani u doposud posledního zřícení, přestože z vyšetřování vyplynulo, že chybovaly prakticky všechny zainteresované strany.

Jak vypadal pád tun zdiva z olomoucké polikliniky

24. října 2012

,