Vizualizace plánované budoucí podoby olomouckého zimního stadionu a blízkého...

Vizualizace plánované budoucí podoby olomouckého zimního stadionu a blízkého okolí včetně parkovacího domu pro stovky aut. | foto: A2 Architekti s.r.o

Olomouc rozmrazila plány na stavbu nového zimního stadionu za miliardu

  • 3
Nové vedení olomoucké radnice opět oživilo ambiciózní plány na generální opravu zastaralého zimního stadionu přezdívaného plecharéna. Tu má nahradit multifunkční hala, vedle které by také vznikl parkovací dům. Město na to ovšem musí sehnat zhruba miliardu korun.

„Hala by měla vzniknout v Hynaisově ulici místo stávajícího zimního stadionu a zcela využít scelené pozemky. Budoucí návrh počítá i se vznikem nové malé haly a parkovacím domem,“ shrnul primátor Miroslav Žbánek (ANO) s tím, že aktuálně je zimní stadion v kritickém stavu.

Rekonstrukce byla dlouhé roky v Olomouci neprolomitelným problémem. Vše blokoval boj o pozemky, jež se město několik volebních období snažilo marně koupit od soukromých vlastníků. Zlom přišel v roce 2017, kdy se potřebné parcely radnici podařilo získat.

Při podzimních komunálních volbách se pak z opravy plecharény stal jeden z hlavních předvolebních slibů snad u všech kandidujících stran. Nejdál tehdy v rámci kampaně zašlo hnutí ANO s lídrem Žbánkem, které voliče lákalo na slib vládní podpory v podobě až 800 milionů korun na stavbu víceúčelové haly narýsované architektem Robertem Štefkou ze studia A2 architekti.

Ten v roce 2012 navrhl proměnu zimáku na moderní halu stylizovanou do ledové kostky s rýhami od bruslí, jež by vyšla na zhruba miliardu korun. Nyní jsou tyto již jednou odložené plány definitivně zpět na stole, minulý týden je Žbánek ukázal premiérovi Andreji Babišovi a vládnímu zmocněnci pro sport Milanu Hniličkovi.

Hala má místo na klíčovém seznamu, peníze však zatím ne

Podstatné je, že nová olomoucká hala figuruje v seznamu projektů zařazených do Národního investičního plánu. Právě ze státního rozpočtu má dorazit klíčová dotace.

„Podmínkou pro uskutečnění projektu je vícezdrojové financování. Aktuálně proto diskutujeme nad podobou finanční účasti státu, města a kraje. Vše musíme pečlivě připravit, abychom obstáli a splnili všechna kritéria pro dotaci,“ podotkl primátor. Slíbených 800 milionů tak stále není jistých.

Jak vypadá navrhovaná hala

Po pondělním jednání radních má Žbánek za úkol sestavit pracovní skupinu a předložit mimo jiné harmonogram dalších kroků, jež povedou ke vzniku haly.

„Pokud vše dobře půjde, lze odhadovat, že by stavební povolení mohla získat v řádu měsíců,“ dodává mluvčí radnice Radka Štědrá.

Kromě multifunkční haly a parkovacího domu počítá architekt Štefka i s oživením sousední malé haly. Své zázemí byl tu měl každý typ a třída hokeje od „áčka“ až po juniory. Krom toho by posloužila při letních aktivitách či jako indoorové dětské hřiště na doplnění služeb plaveckého bazénu.

Historie olomouckého zimáku začala již 25. ledna 1948, kdy místní hokejisté měli poprvé ještě pod širým nebem k dispozici umělou ledovou plochu. V Československu byla tehdy teprve sedmá. Své typické plechové obložení a také střechu stadion získal v průběhu 60. a 70. let.