Nejpřísnější opatření vyhlásili hygienici v Litovli a Uničově na Olomoucku,...

Nejpřísnější opatření vyhlásili hygienici v Litovli a Uničově na Olomoucku, odkud pochází většina lidí nakažených koronavirem v Olomouckém kraji. Od pondělní 16. března nesmí města nikdo kromě specifikovaných výjimek opustit ani do nich vjet. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Nemocnici chybí 150 zdravotníků, uvízli v uzavřené oblasti na Litovelsku

  • 6
O bezmála 150 zdravotníků přišla ze dne na den Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL). Po pondělní noci, kdy hygienici uzavřeli kvůli šíření koronavirové nákazy oblast Litovelska a Uničovska, nedostali se a nějakou dobu ani nedostanou na svá pracoviště zaměstnanci, kteří bydlí v odříznutých městech a obcích.

V karanténě je pak kromě nich toho patnáct lékařů a sester z oddělení urgentního příjmu, kteří už dříve přišli do styku s nakaženým lékařem.

„Momentálně nám to personální výpadek nedělá. V nemocnici pracuje celkem 4 200 lidí a navíc nyní máme omezený provoz. Když vypadnou tři procenta zaměstnanců, tak je umíme nahradit,“ tvrdí mluvčí FNOL Adam Fritscher.

Epidemie koronaviru

Kvůli epidemii nemoci COVID19, způsobené novým typem koronaviru, už na začátku týdne nemocnice zrušila neakutní výkony i vyšetření a omezila provoz ambulancí.

„Vzhledem k omezování provozu na jednotlivých pracovištích a tam, kde to lze, posíláme personál domů. Jednak minimalizujeme kontakty v nemocnici, ale také šetříme zdravotníky pro případ, že by se nákaza dál rozšiřovala. Kdyby se stalo cokoliv, abychom měli zálohy,“ dodává Fritscher.

Omezený provoz mají i nemocnice v Prostějově, Přerově a Šternberku. Před tou prostějovskou už zdravotníci navíc filtrují pacienty. Ve speciálním stanu jim měří například teplotu. Pokud ji lidé mají zvýšenou a navíc se ukáže, že nedávno někam vycestovali, řeší zdravotníci jejich další ošetření s hygieniky.