Snímek Vladislava Galgonka zachycující olomoucký protest proti režimu 28. ledna 1990 na tehdejším náměstí Míru (dnes Horní náměstí).

Snímek Vladislava Galgonka zachycující olomoucký protest proti režimu 28. ledna 1990 na tehdejším náměstí Míru (dnes Horní náměstí). | foto: Vladislav Galgonek

Atmosféru Olomouce před i po listopadu 89 ukazuje nová kniha fotek

  • 2
Přes 130 dnes již historických fotografií obsahuje nová unikátní publikace nazvaná Olomoucké okamžiky 1989, kterou ve čtvrtek představilo olomoucké Muzeum umění. Vznikla ve spolupráci s Univerzitou Palackého k nynějšímu výročí sametové revoluce.

„Velká část snímků v knize je výsledkem dlouhodobého terénního sběru a průzkumu soukromých archivů, který jsem prováděla s týmem pracovníků Státního okresního archivu v Olomouci a Prostějově, Moravského divadla a Univerzity Palackého,“ popsala editorka knihy a kurátorka Muzea umění Štěpánka Bieleszová.

Vybrané fotografie, jež vznikly v Olomouci a v tehdejším olomouckém okrese, ovšem nepřibližují čistě jen sametovou revoluci, nýbrž coby kronika či deník celý rok 1989.

„Nabízí snímky z rodinných archivů zachycující běžné události i všední život v takzvaném reálném socialismu. Samozřejmě fotografie připomenou také revoluční dění v Divadle Oldřicha Stibora, okupační stávku studentů univerzity, recesistická představení a happeningy, vystoupení osobností kulturního a společenského života či generální stávku 27. listopadu,“ shrnula Bieleszová.

Část snímků z této knihy si pak lidé mohou přímo v Muzeu umění prohlédnout na nově otevřené výstavě pojmenované 1989. Kromě samotných snímků tu jsou k vidění i dobové dokumenty a také promítání řady dalších snímků z privátních fotoalb, jež lidé muzeu poslali na základě výzvy na jeho sociálních sítích.