Grafika s logem nově otevřeného Japonského centra olomoucké univerzity.

Grafika s logem nově otevřeného Japonského centra olomoucké univerzity. | foto: Univerzita Palackého

Nové centrum olomoucké univerzity přiblíží běžný život v Japonsku

  • 0
K většímu poznání země vycházejícího slunce chce přispět Univerzita Palackého v Olomouci, která na konci dubna otevřela Japonské centrum. Přiblížit život obyvatel jednoho z nejbohatších států světa mají přednášky, letní školy, festivaly nebo výstavy.

Centrum zamýšlí zvát převážně české experty na japonskou kulturu a společnost a Japonce žijící v České republice. Kvůli koronavirovým omezením nicméně počítá s tím, že nejméně do podzimu se budou aktivity odehrávat přes internet.

Pozornost bude upřena hlavně na každodenní život v zemi. „Chceme se věnovat japonské kultuře jídla a pití, oslavám svátků a životních událostí, studijnímu a pracovnímu životu, cestování, umění, sportu i odívání,“ řekla koordinátorka centra Halina Zawiszová.

„Na workshopech se kromě vaření japonských jídel nebo cvičení zaměříme i na tradičnější oblasti japonské kultury, například na přípravu čaje, kaligrafii, oblékání kimona nebo balení do látky zvané furošiki,“ nastínila.

Olomoucká vysoká škola centrum zřídila i proto, aby posílila partnerství s japonskými univerzitami, organizacemi a japonskou ambasádou v Česku.

„Na Univerzitě Palackého již v minulosti vznikla kulturní centra, která nám pomáhají poznávat kultury daných zemí, představovat naší akademické obci, školám i veřejnosti z Olomouce a okolí cizí jazyky a podporovat jazykové vzdělávání na základních a středních školách,“ uvedl prorektor pro zahraničí a iniciátor myšlenky vzniku centra Martin Kudláček.

„Výuka japonštiny má na naší univerzitě dlouhodobou tradici a Japonské centrum tak doplní v souladu s univerzitním strategickým záměrem ostatní centra – britské, francouzské, korejský Institut krále Sedžonga a čínský Konfuciův institut,“ dodal.

,