(ilustrační snímek) | foto: HZS Olomoucký kraj

Náplavy bahna a zatopené sklepy. Olomoučtí hasiči řešili déšť a bouřky

  • 3
Olomoučtí hasiči řešili v noci následky po bouřkách a po vydatném dešti zejména na Přerovsku, Olomoucku a Prostějovsku. Vyjížděli celkem k patnácti událostem.

V obci Dřevohostice vyrazila místní jednotka k pomoci s odčerpáním vody a celkovému úklidu vyplaveného domu. Na místě se také musel zajistit sloup elektrického vedení, který podemlela voda. Během jízdy k zásahu narazila jednotka na dopravní nehodu. Hasiči místo zabezpečili a pokračovali do Dřevohostic. 

Podle tiskového mluvčí olomouckých hasičů Zdeňka Hošáka zabezpečovali v Oseku nad Bečvou silnici proti naplavování vody s bahnem.

Podobnou pomoc zajistili i hasiči v Lipníku nad Bečvou poté, co voda z chodníku zatékala do prodejny. Hasiči v místě vystavěli zábrany pomocí pytlů s pískem. 

„V Rouské na Přerovsku jsme oplachovali silnici od bahna. V Bělotíně na Přerovsku bahno uvěznilo dvě auta, které jsme museli pomocí traktoru vytáhnout,“ říká Hošák. 

Několik výjezdů v průběhu večera řešili ve Šternberku. Nejprve u jednoho z rekonstruovaných domů hasiči zabezpečili pomocí plachet odkrytou střechu, vydatné srážky zaplavily přízemní část do výšky zhruba deseti centimetrů. 

„V Hlubočkách na Olomoucku hasiči pročišťovali ucpané kanály od naplavenin, hrozilo zde zatopení domů. Hasiči z Bohuňovic vyrazili k likvidaci spadeného stromu na komunikaci ze Šternberka na Lipinu,“ napsal v tiskové zprávě Hošák.