VIDEO: Ovládání připomíná hru, robot za 41 milionů ale bojuje s nádory

  • 0
Už téměř deset let lékaři z olomoucké Fakultní nemocnice zachraňují životy s pomocí robotických přístrojů da Vinci. Provedli s nimi více než dva tisíce operací a letos nahradili starší model novým. Práci s ním si vyzkoušel i reportér MF DNES.

Herní konzole, která zachraňuje životy – přesně takový pocit mám s hlavou vloženou do útrob laparoskopického přístroje da Vinci Xi. Na monitoru vidím několikanásobně zvětšenou cvičnou podložku s členitým povrchem a gumičkami, které se, zprvu dosti neobratně, snažím uchopit do robotických paciček a sundat je z malých pahorků.

Pomocí jemného sevření palce a ukazováčku vložených do konzole ovládám robota, který stojí za mými zády. Nohy mohu použít k sešlápnutí pedálu a přepnutí na endoskop, s kterým si přibližuji útroby svého „pacienta“ pro lepší manipulaci. Po pár minutách lze s patřičnou instruktáží odborníka chytit správný grif a postupovat zcela intuitivně.

„Je to jako jízda v autoškole. Lékaři prvně neví, jak stroj používat, a přemýšlí nad každým krokem. Když se skončí s výcvikem, můžeme je posadit k pacientovi a víme, že nebudou řešit ovládání robota, ale pouze samotnou operaci,“ poznamenává při prezentaci jeden ze zástupců firmy, která stroje vyrábí.

Zatímco já si pouze hraji a testuji limity své šikovnosti, lékaři z Fakultní nemocnice (FN) v Olomouci pomocí přístrojů da Vinci už skoro deset let zachraňují životy. Za tu dobu na nich provedli již přes 2 500 operací. Letos v dubnu starší model nahradili novým s označením Xi. Nemocnici stál 41 milionů korun.

Robotický přístroj simuluje pohyby lidských rukou v těle pacienta

Nový design da Vinci nabízí lékařům výrazně širší možnosti pohybu. Díky čtyřem ramenům může stroj částečně nahradit operatérovi asistenta. Kvalitní kamera endoskopu pak přináší daleko lepší přehled.

Nový robot da Vinci Xi

Příprava robota na operaci je navíc otázkou pár minut. Samotná operace pak velmi připomíná mou hru s gumičkami. Da Vinci simuluje pohyby lidských rukou v těle pacienta. Lékař sedí u ovládací konzole, operační pole vidí pomocí stereoskopického zobrazovacího kanálu a prostřednictvím joysticků ovládá nástroje v „rukách“ robota.

Ty přes vpichy v kůži velmi precizně provádějí vlastní výkon v těle pacienta. Nejvíce přístroj využívají lékaři z urologické kliniky, kteří tímto způsobem například odstraňují nádory z ledvin či odoperovávají nádorem zasaženou prostatu.

„Víme, že robotická radikální prostatektomie je ze všech způsobů léčby karcinomu prostaty onkologicky nejúspěšnější a nejlépe uchová kvalitu života mužů,“ vysvětluje Vladimír Študent, přednosta Urologické kliniky FN Olomouc.

Študentovo pracoviště například nedávno zdokonalilo metodu, pomocí které významně redukuje pooperační inkontinenci. Ta dříve řadě pacientů ztrpčovala život po operaci.

Zachráněná Maruška

Robotický systém da Vinci využívá rovněž Porodnicko-gynekologická klinika FN Olomouc. Díky jeho minimálně invazivnímu přístupu mohou lékaři operovat i starší, zdravotně komplikovanější pacientky s nádorem dělohy a zvyšovat tak jejich šance na dlouhodobé přežití.

Jednou z pacientek, které robotická operace pomohla, je Jana Božová z Olomouce. S manželem vychovávali již jednu dceru. Když se však snažili o další dítě, skončilo těhotenství opakovaně potratem.

„První potrat jsme považovali za ‚smůlu‘, jenže další pokus po roce dopadl také špatně. Potom mi ve fakultní nemocnici nabídli možnost robotické cerkláže. Rok jsem nabídku zvažovala. I díky ní se mi vloni v červnu narodila císařským řezem zdravá holčička,“ usmívá se dnes Jana Božová, jejíž mladší dceři Marušce je nyní třináct měsíců.

„Pacientka prodělala takzvanou robotickou cerkláž. Podobných operací bylo na světě provedeno přibližně jen padesát. V České republice šlo o premiéru, díky které přišlo na svět první takto donošené dítě,“ zmiňuje přednosta Porodnickogynekologické kliniky Radovan Pilka

Dodává, že v současné době je možné pomocí přístrojů operovat většinu gynekologických diagnóz. Například císařský řez však stále takto provést nelze.