V Olomouci je v plném proudu demolice budov bývalé diskotéky Dance Hall Envelopa a tělocvičny Akademik sport centrum Univerzity Palackého.

V Olomouci je v plném proudu demolice budov bývalé diskotéky Dance Hall Envelopa a tělocvičny Akademik sport centrum Univerzity Palackého. | foto: Luděk Peřina, ČTK

Olomoucká Envelopa už mizí, nahradí ji hi-tech centrum univerzity

  • 0
Doslova před očima mizí v těchto dnech v Olomouci bývalá diskotéka Envelopa. Místo ní má v budoucnu vyrůst špičkové centrum moderních technologií Univerzity Palackého.

„Dělníci dokončili demontáž stavebních částí obsahujících azbest, při níž bylo nutné stavbu zakrýt a zajistit podtlakové pásmo, aby neunikala azbestová vlákna do okolí,“ sdělil mluvčí univerzity Egon Havrlant.

Pokud půjde vše podle plánu, centrum by mohlo otevřít přibližně za dva roky. Sídlit tam mají inovativní firmy zaměřené na optiku, zdravotnictví, nové materiály, pedagogiku, filozofii, právo, IT či kreativní průmysl.

V přízemí pak budou vedle vnitřních parkovacích stání dvě obchodní jednotky, ve vyšších patrech kanceláře a laboratoře. K odpočinku bude sloužit atrium a také terasa na střeše budovy. Budovu ochladí rostliny na fasádě, které bude zalévat dešťovka.

Centrum by mělo vyjít na zhruba 170 milionů korun bez DPH, projekt bude spolufinancován z fondů EU.

Bývalou diskotéku, která od začátku devadesátých let stála nedaleko hlavní menzy či právnické a přírodovědecké fakulty, koupila Univerzita Palackého v roce 2013. Správě železnic za ni tehdy zaplatila zhruba dvaačtyřicet milionů korun.

Původně ji chtěla přestavět na akademické centrum s archivem, místem pro taláry a insignie či velkou promoční aulou až pro osm set lidí. Kromě toho se z Envelopy mělo stát také kongresové centrum. Z těchto plánů ale nakonec sešlo.