Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Nevhodně navržené tepelné čerpadlo vlastně topí elektřinou, varuje expert

Stavební technik Jaroslav Schwarz umí poradit lidem, kteří chtějí ušetřit peníze za spotřebované energie. Třeba špatně seřízený či neudržovaný kotel nebo přetopené byty jsou podle něho nejčastější chyby, jichž se lidé dopouštějí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZP

Při ceně elektřiny zastropované na 6 kč + poplatky, to je 9-10 kč za kWh je návratnost tepelného čerpadla oproti topení plynem velice diskutabilní, možná žádná. Jedná se o vyhozené peníze oknem.

1 0
možnosti
MH

Porad vsude mluvi o temperovani, jenze... To preci nemuze byt vyhodne u rodinnych kotlu, napr. peletky. Tam nejde udrzet nizsi teplotu. Leda za cenu vypinani a zapinani ohne. A pri takovem pristupu se mj. podle mne protopi vice, protoze jen pro zatopeni je treba urcita cast peletek. Navic je cirkulace nuceneho obehu vetsinou nastavena az od nejake teploty (vetsinou 55°-65°) tzn. k teto teplote je treba kotel "protopit". V tomto pripade mi prijde logictejsi pustit kotel 2-3x denne na delsi prohrati napr. rano a vecer (kdyz je pod 0 tak jeste jeden nocni mezistupen).

Rad bych slysel nazory ostatnich, co si o tom mysli. Tyhle obecne nazory o temperovani, aniz by se bral v potaz princip topeni, mi prijdou minimalne neseriozni. Ale mohu se mylit...

0 0
možnosti
JM

Mám 100 let starý dům, dodatečné izolace, nová okna... Dříve jsem topil kotlem ATMOS na dříví/uhlí, zatápěl jednou denně - odpoledne. Vyrovnávací nádrž 700l stačila pokrýt zbytek dne. Nyní mám TČ vzduch - voda, při venkovních teplotách nad 0 C v noci netopíme, někdy i přes den není třeba, při plusových teplotách to TČ v pohodě dohoní s vysokým COP. Při mínusových teplotách většinou jede TČ stále, ale na nižší teplotu otopné vody ( 35 - 40C ). Průměrné roční COP je 4. Každopádně není TČ řešení pro každý dům a především pro každou otopnou soustavu.

0 0
možnosti
RH

R72a21d62i97m 59H62o19l83í44k

29. 11. 2022 23:40

Podle článků na Idnes to vypadá, že se nějakým záhadným způsobem změnily termodynamické zákony.

3 0
možnosti
MR

Ja treba nedokazu pochopit proc bytovej dum pripojenej na centralni vytapeni ma jine pravidla vyuctovani za dodane eenergie nez naprosto stejnej dum kde centralni vytapeni neni a kazdej jede na sebe. Proc se u jednoho musi spotreba energie ropocitavat a u druheho ne. Chapal bych rozuctovani rozdilu mezi meridlem na privodu a meridly v bytech, protoze tu tepelnou ztratu ve stoupackach musi nekdo zaplatit, ale to ostatni uz by melo byt na kazdem.

0 2
možnosti
VZ

To je nesmysl. Budete mít za souseda šetřílka, který tam raději bude ve dvou svetrech a topit nebude. Vy ale třeba máte v bytě malé děcko a tomu tam nemůžete nechat kosu. Takže skrze vnitřní zdi vyhříváte i toho šetřílka. U domů s centrálním vytápěním je tento způsob spravedlivý, protože navíc dovoluje zohlednit, že třeba máte byt na okraji stavby, kde máte navíc další vnější stěnu anebo byt pod půdou. Nefér je to spíše u domů, kde byty mají vytápění samostatné. Tam když budete mít ze třech stran vnější stěnu a z té čtvrté šetřílka, tak se prohnete.

5 1
možnosti
TZ

"Největší chybou v zimě je, když rodina při odchodech z domu úplně zavře topení v domnění, že ušetří. Vrátí se pak do zcela prochladlého domu nebo bytu a musí na opětovné vytopení spotřebovat stejné, ne-li větší množství energie, než kdyby topení nezavírala."

Mohl by pan odborník vysvětlit fyzikální princip tohoto tvrzení?

Na ohřátí na původní teplotu (anebo její udržení) je potřeba doplnit přesně stejné množství tepla (energie) jaké za danou dobu uniklo (skrz zdi, okna, větráním ...) to je zákon zachování energie přičemž s klesající teplotou klesají i ty úniky (menši rozdíl teplot uvnitř a venku). Takže na ohřátí na původní teplotu je potřeba dodat méně tepla (energie) než na její udržení po celou dobu.

Něco jiného by bylo kdyby pán např. řekl že úspora je tak malá že nestojí za způsobené nepohodlí (ale to by řešil systém který by automaticky zapínal topení např 2 hodiny před příchodem a naopak vypínal třeba už večer či během noci)

11 11
možnosti
ŠN

Akumulace.

Topíte, topíte a furt kosa. Potřebujete vyšší teplotu topné vody, což třeba zrovna u tepelného čerpadla vzduch-voda znamená výrazný pokles topného faktoru.

5 3
možnosti
RH

Ta poslední odpověď byla výživná - pán je z toho v podstatě tumpachovej, je to takové ve stylu píchnout nebo říznout. Už jsem toho od revoluce zažil - topit elektrikou, zemním plynem, propan-butan, pelety - že pane Stůpavský, teď jsou v kurzu tepelná čerpadla a soláry, vše dotace a podmíněné likvidací stávajícího systému vytápění. A co čert nechce, nakonec to vždy končí tak, že když už je dostatek odběratelů, kteří nemají možnost se vrátit ke starému zdroji tak to pořádně napálíme, snad jste si holoto nemysleli, že tu slevu dostanete zadarmo. A tak pořád dokola. Ale abych jen nehaněl - pán má pravdu, čerpadlo vzduch - voda do starýho baráku holej nesmysl. Kolik z těch Malinů to přizná když vám to chtějí nadělit.

10 0
možnosti
VZ

Upřímně, já se mu ani moc nedivím. Ona opravdu nejsou k mání snadná a obecně aplikovatelná řešení. Teď jsou na tom dobře ti, co investovali do nízkoenergetických nebo pasivních domů. Těm se to teď vrací v turbo režimu.

3 0
možnosti
  • Nejčtenější

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Lidé nám lesy drancují, přemýšlejme o houbařských lístcích, vyzývá podnikatel

20. dubna 2024

Premium Na Slovensku je největším soukromým vlastníkem lesů, v Česku se Richard Benýšek soustředí hlavně na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Nebýt alkoholu, většinu času skoro nemáme co dělat, říká lékař z urgentu

25. dubna 2024

Premium Končí zde pacienti po mrtvici, infarktu, se zápalem plic, po otravě krve, závažných úrazech nebo po...

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Siláci přestěhovali vzácné sousoší neznámého autora, Olomoucí jen procházel

25. dubna 2024  11:46

Prohlídková trasa Arcidiecézního muzea Olomouc nabízí návštěvníkům ve Zdíkově paláci, který je její...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!