Pátek 2. června 2023, svátek má Jarmil
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 2. června 2023 Jarmil

Restaurace loví turisty na speciality předků, recepty ale i modernizují

  12:53
Karabáček či hertepláky. V Olomouckém kraji zažívá boom gastroturistika, lidé jezdí za regionálními pokrmy a spojit výlet či dovolenou s jejich ochutnáváním je stále populárnější. Rozvoji pomáhají v kraji i projekty Ochutnejte Jeseníky a Ochutnejte Hanou, do nichž se zapojily už zhruba čtyři desítky restaurací.

Ilustrační snímek | foto: archiv

Podniky, jež se k projektům přidaly, tak na jídelníčky přidávají pokrmy často připravované podle dobových receptů.

„Máme potvrzené, že to funguje. Lidé si rádi dají to, co jedli jejich předci a bylo dlouho zapomenuté,“ řekl šéf Relax centra Kolštejn v Branné na Šumpersku Tomáš Drápal.

Podle něj nejvíc ze starých receptů „letí“ jesenické měšce. Jde o nudlové těsto vytvarované do podoby starých měšců na peníze, které je plněno uzeným masem.

Jeden z receptů

Hovězí karabáček nadívaný švestkami, s jeřabinovou omáčkou

Hovězí kýtu rozdělíme na šály, naplníme sušenými švestkami a svážeme do válečků. Maso nasolíme, opepříme a ze všech stran orestujeme. Do výpeku nasypeme cibuli, orestujeme a přidáme švestková povidla.

Vzniklý základ zalijeme neochuceným hovězím vývarem, do něhož vložíme maso, divoké koření a vše vaříme na mírném ohni tři hodiny.

Křehké maso vyndáme, do šťávy vsypeme nastrouhaný perník a vaříme 20 minut, až vznikne hustá omáčka.

Po scezení přidáme jeřabiny. Válečky masa krájíme na plátky a při servírování je podléváme omáčkou.

„My jsme si to jídlo dovolili trochu vylepšit o šťouchané brambory a špenát. Funguje to skvěle,“ pochvaluje si Drápal.

Regionální kuchyně má významné místo také v restauraci Vila Elis v Jeseníku.

„Lidé hledají i originální jídlo. Jídelní lístek máme postavený na tradiční slezské kuchyni a na surovinách od místních dodavatelů,“ řekl šéf Vily Elis Kamil Kavka.

Lidé si podle něj nejvíc objednávají hovězí karabáček, což je část hovězí kýty plněná sušenými švestkami s jeřabinovou omáčkou a mikulovickými chlupatými knedlíky.

Hosté jsou podle Kavky zvědaví také na tradiční řepovou polévku. „A když si dají jako moučník třeba slezské tvarohové knedlíčky, mají kompletní regionální menu,“ popsal Kavka.

Restaurace některé recepty modernizují, chutě lidí se změnily

Původní recepty ale kuchaři stejně jako v jiných restauracích i upravují.

„Tradiční slezská kuchyně byla hodně chuťově výrazná, ale ne podle našich nynějších měřítek. Jídla byla například do hořka nebo byla kyselá. Vždy, když si vytipujeme recept ze staré slezské kuchyně, je třeba ho upravit, protože dnes jsou lidé zvyklí na něco jiného. Takže téměř pokaždé platí, že takový recept nelze převzít úplně beze zbytku,“ vysvětlil Kavka.

Restaurace, které cílí na gastroturistiku, se snaží nejen prosadit regionální recepty, ale používat i místní suroviny. V módě jsou i dezerty či domácí limonády z bylinek. Stále více je rozmach znát v Jeseníkách.

Do projektu Ochutnejte Jeseníky, který podobně zaměřené podniky sdružuje, se zapojilo přes dvacet restaurací.

„Nemusí nutně na regionálních receptech stavět celý jídelníček. Stačí jedno dvě jídla, domácí dezert. Jde to pomalu, ale opravdu není cílem za každou cenu mít spoustu restaurací. Chceme takové, které s regionální kuchyní skutečně chtějí pracovat. A není jenom potřeba za každou cenu mít regionální recept, stačí mít něco svého, originálního a využívat místních surovin,“ uvedla Lenka Dusová ze Sdružení cestovního ruchu Jeseníky, která projekt Ochutnejte Jeseníky řídí.

„Bezmasé jídlo? To nemusí být jenom smažený sýr s hranolky, ale také proslulé houbové špaldoto, které si v Jeseníkách získalo velkou oblibu,“ říká Dusová.

Jde o obdobu rizota, jen místo rýže je použita špalda, což je druh pšenice pěstovaný v regionu už před staletími, který se znovu vrací a pěstuje hlavně na Staroměstsku.

Žádané jsou i hertepláky - placky potírané sádlem

Na střední Moravě nabízí regionální recepty zatím devatenáct restaurací, které se zapojily do „sesterského“ projektu Ochutnejte Hanou, s nímž přišlo Sdružení cestovního ruchu Střední Morava. „Někomu to může připadat málo, ale není naší snahou nabrat do projektu co nejvíc restaurací. Důležité je, aby potom tyto podniky vytrvaly,“ vysvětlil garant projektu Josef Mrtýnek.

Podle něj si regionální jídlo dají lidé napříč Hanou. Recepty se stejně jako v oblasti Jeseníků modifikují.

„Hanácká kuchyně je poměrně těžká a dnešní trend směřuje k lehce stravitelným jídlům. Takže v původním receptu je například místo tučného masa libové,“ popisuje Mrtýnek.

Jednou z restaurací, které pracují s regionální hanáckou kuchyní dlouhodobě, je Expedice ve Šternberku.

„Je vidět, že regionální kuchyně zabírá na všechny skupiny hostů. Ať už jde o Hanáky, kteří se odstěhovali třeba do Čech či zahraničí a při návštěvě chtějí zavzpomínat, i co se týká jídla. Nebo jde o turisty, pro které je regionální recept rovněž lákadlo. A regionální jídla si rádi dávají i pravidelní hosté,“ říká spolumajitelka restaurace Eva Ševčíková.

Na jídelníčku tak nabízí například tradiční jahodový koláč z brambor podle starého hanáckého receptu.

„Bohužel ten děláme jen sezonně, když jsou jahody. Ale jde, jak se říká, na dračku,“ říká s úsměvem Ševčíková.

V kurzu jsou na Hané také hertepláky, placky z brambor a mouky potírané husím sádlem nebo máslem, často upravené nasladko domácí marmeládou nebo povidly.

Mezi „hanácká“ jídla patří třeba také domácí plněné taštičky s různými náplněmi doplněné sýrnicí. „Sýrnici jsme vymysleli na dochucení tašek. Je to lehká omáčka z tvarohu a tvarůžků, kterou se tašky přelévají,“ vysvětlila Ševčíková.

  • Nejčtenější

Za zastřelení pracovnice herny dostal třináctkrát trestaný senior doživotí

Zbytek života stráví podle rozsudku olomouckého krajského soudu za mřížemi třiasedmdesátiletý recidivista Adolf Hlubik,...

Kvůli chybě při vyšetření se narodila postižená dcera, nemocnice bude platit

Nejvyšší soud potvrdil nárok rodičů na odškodnění za chybu Fakultní nemocnice Olomouc, kde při screeningu špatně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na domě přistavovali načerno patro, po prohlídce úřadu zmizelo

Nástavba domu ve Vaníčkově ulici nedaleko olomouckého autobusového nádraží převýšila okolní zástavbu. Podle stavebního...

Dohodáři jsou pozůstatkem socialismu, nemají nárok skoro na nic, říká právník

Premium V Evropě téměř nikde jinde neexistují, jsou specifikem českého zákoníku práce. Řeč je o pracovněprávních vztazích „na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při soutěži v řízení křižovatky padaly pokuty, řidiči neznali pokyny policisty

Soutěž dopraváků ve středu v Olomouci potvrdila, že část řidičů netuší, jak se chovat na křižovatce, kde provoz řídí...

Priske exkluzivně. O titulu, datech, jazykové bariéře i manželce v Iráku

Premium Když se zadívá na velké esko ve sparťanském znaku, vrátí se na chvíli do dětství. „Nevím, jak vy, ale já jako kluk...

Pád „letadla“ za 2,3 miliardy. Podvodem vylákali peníze i ze známých sportovců

Premium Klientům slibovali zisk třicet procent. Místo toho nakupovali luxusní auta, zlaté cihly a nemovitosti. Společnost JO...

VELKÝ TEST ELEKTROKOL 2023: Horská kola s pevným rámem

Premium Hardtaily, tedy modely elektrokol s přední odpruženou vidlicí, mají výsadní postavení jako skutečný univerzál. Stále...

Pečení propadla díky seriálu. Raduji se, když jsou strávníci nadšení, říká

Její vášeň pro sladké rozdmýchal seriál 2 Broke Girls, kde servírky pekly cupcaky. Markéta Kaniová z Jeseníku si chtěla...

Dohodáři jsou pozůstatkem socialismu, nemají nárok skoro na nic, říká právník

Premium V Evropě téměř nikde jinde neexistují, jsou specifikem českého zákoníku práce. Řeč je o pracovněprávních vztazích „na...

Nandua na Olomoucku chytili ošetřovatelé. S obrovskou sítí ho zahnali k soutoku

Odborníkům z olomoucké zoo se podařilo ve čtvrtek večer odchytit pštrosovitého ptáka, který už řadu dní pobíhal po...

Obcím z Jesenicka dodává sílu při jednání s úřady, sdružení funguje 30 let

Třicet let slaví Sdružení měst a obcí Jesenicka (SMOJ). V republice jde o ojedinělý spolek, který sdružuje všechny obce...

Advantage Consulting, s.r.o.
TECHNOLOG VE STROJÍRENSTVÍ - M/Ž(30-40.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 40 000 Kč

Vláda téměř vyčerpala rozpočet. Stanjura se chystá zasáhnout co nejdřív

V květnu skončil státní rozpočet ve schodku 271,4 miliard korun, v dubnu to bylo dvě stě. Schválený rozpočet přitom za...

Kráska opustila armádu, aby se stala nejpřitažlivější řidičkou kamionu

Osmadvacetiletá Nicolle z Velké Británie si říká Trucker Baddie a je řidičkou kamionu. Dříve pracovala pro armádu, ale...

Sharon Stone se v 65 letech ukázala v plavkách. Sklízí obdiv i kritiku

Sharon Stone oslavila v březnu pětašedesáté narozeniny. Hollywoodská hvězda je pyšná na svou postavu a na Instagramu se...

Jsme na prahu epidemie srdečního selhání, vyléčit se nedá, říká kardiolog

Premium Zatímco infarkt zná každý, povědomí o srdečním selhání je malé. Často se mylně zaměňuje právě za infarkt či zástavu...

Podávám na Taťánu Kuchařovou žalobu za pomluvu, oznámil Brzobohatý

Ondřej Gregor Brzobohatý (40) oznámil, že se rozhodl podat žalobu za pomluvu na svou exmanželku Taťánu Kuchařovou (35)....