Vizualizace obchodního a společenského centra, které má vzniknout v centru Prostějova.

Vizualizace obchodního a společenského centra, které má vzniknout v centru Prostějova. | foto: Atelier 8000

Obchodní galerie zničí centrum města, zlobí se Prostějované v petici

  • 1
Odpůrci přestavby centra Prostějova v obchodní galerii, kterou plánuje městem vybraná společnost Manthellan, sice s napadením celého záměru neuspěli u soudu, nyní však znovu oživili další zbraň. Tou je petice, která celou akci zpochybňuje a mimo jiné požaduje vyřešení otázky sálu pro společenské akce.

V centru Prostějova je nyní nevzhledná tržnice a chátrající společenské centrum. Radnice hodlá lokalitu oživit, vypsala proto výběrové řízení na přestavbu, které vyhrála společnost Manthellan. Ta zde chce za více než miliardu vybudovat obchodní zónu (více čtěte zde).

Odpůrci napadají hlavně to, že ze smlouvy s Manthellanem vypadla podmínka zachovat velkokapacitní sál. Žalobu na zrušení smlouvy ale soud před časem z formálních důvodů zamítl. Soudkyně Dana Malechová rozhodla, že aktivista Jan Navrátil není oprávněn ji podat. Nepomohlo ani to, že se k žalobě po čase přidal také neúspěšný konkurent z výběrového řízení, společnost Prior, obchodní domy.

"Nastal čas petice a jejího předání na Městský úřad v Prostějově. Nyní máme kolem devíti set podpisů. Budeme na celou věc dále tlačit tímto způsobem, když soudní cesta, jakou se občan může dovolat práva, zatím selhává," vysvětlil Navrátil.

Městské zastupitelstvo v Prostějově, které už všechny smlouvy mezi radnicí a společností Manthellan schválilo, protesty opakovaně odmítá. Zařadit projednání přestavby centra Prostějova na program zastupitelé naposledy odmítli na posledním zasedání před pár dny. Pro bylo jen pár zastupitelů z opozice.

Odpůrci žádají vypsání nového výběrového řízení

V petici protestující požadují zrušení stávající smlouvy a vypsání nového výběrového řízení s přesně definovanými pravidly. Původní plán podle autorů prošel "velice zvláštní transformací", kdy má dojít k vybudování čistě obchodního centra s podzemními garážemi, a možnost vystavět v lokalitě nový společenský dům za sto milionů korun je ponechána pouze v dlouhodobém výhledu.

"Jsme přesvědčeni, že výstavbou v podstatě dalšího supermarketu dojde k nevratnému poškození architektonické a funkční zástavby jednoho z nejcennějších území ve středu města," stojí dále v petici, která požaduje jasné stanovení toho, kdo bude vlastnit a provozovat sál, tržnici, obchody, parkoviště či toalety.

Prostějovská radnice však nesouhlasí. Argumentuje především tím, že o sálu není ještě rozhodnuto. Město nyní zvažuje nákladnou ekonomiku provozu, navíc má pro tyto účely Národní dům nebo Sportcentrum.

"Uzavřená smlouva nevylučuje, že sál nakonec přece jen postaví investor nebo samotné město," řekla právnička radnice Alexandra Klimková.