Atmosféru proslulých vídeňských trhů slibuje nový pořadatel vánočního jarmarku v Olomouci.

Atmosféru proslulých vídeňských trhů slibuje nový pořadatel vánočního jarmarku v Olomouci. | foto: Jan Markovič, iDNES.cz

Nový pořadatel olomouckých Vánoc slibuje českou Vídeň

  • 0
Letošní vánoční trhy v centru Olomouce čeká velká proměna. Nový organizátor, agentura Kulturní Olomouc, mimo jiné slibuje, že stánky i atrakce rozmístí na Horním i Dolním náměstí. Centrum by tak nemělo být přeplněné.

Právě stánky přehuštěný prostor byl v minulých letech opakovaně terčem kritiky. Například loni bylo na Horním náměstí 127 prodejních míst.

Letos jich podle Pavla Spáleného z agentury Kulturní Olomouc nebude více než osmdesát. Organizátoři je navíc rozmístí rovnoměrně na obě náměstí.

Na Horním ani Dolní náměstí jich nebude více než čtyřicet. "Bude to komfortnější prostor, který podtrhne vánoční atmosféru a nebude lidi stresovat," řekl náměstek primátora Jan Holpuch.

Na Dolním náměstí bude kromě kluziště, které bude v provozu už od prvního listopadu, také vánoční zoo. Na Horním náměstí se bude odehrávat kulturní program, návštěvníci tam najdou živý Betlém a děti nepřijdou o populární Ježíškovu poštu ani Ježíškovu dílnu.

Plán nového rozmístění vánočních trhů v centru Olomouce

Plán nového rozmístění vánočních trhů v centru Olomouce

"Chceme, aby se Vánoce v Olomouci staly druhou Vídní a aby občané města nemuseli jezdit za pravou atmosférou Vánoc do zahraničí," dodal šéf pořadatelské agentury Spálený.

A slibuje mimo jiné vystoupení světově uznávaných souborů. "Spoluprací s Moravským divadlem i dalšími olomouckými institucemi hodláme vytvořit novou podobu Vánoc tak, aby se olomoucké trhy staly nejvyhledávanějšími v České republice," dodal Spálený.

Tentokrát bude smlouva tvrdá, slibuje náměstek

Změny čekají také nabídku občerstvení - dosavadní klasický fast food doplněný maximálně grilem by měly ve velké míře nahradit místní speciality, což je jedna z podmínek radnice.

"Chceme, aby gastro služby vypadaly jako v jiných evropských městech, kde vánoční stánky přímo lákají na místní dobroty," řekl náměstek primátora Jan Holpuch.

"V nové smlouvě budeme velmi striktní a tvrdí, aby plány nezůstaly jen na papíře," podotkl také náměstek primátora, čímž si neodpustil rýpnutí na adresu dosavadního pořadatele trhů, agenturu RK Invest.

Ta pořádala olomoucké Vánoce předchozích sedm let a byla opakovaně terčem kritiky kvůli nesplněným slibům. Původní smlouva však byla postavená tak, že město mělo jen minimální možnosti, jak neplnění podmínek postihovat.

Kulturní Olomouc, která je neziskovou organizací, se zavázala, že každý rok zaplatí minimálně milion korun za kulturní program. Všechny zisky z pronájmů stánků navíc znovu investuje do jarmarku.

Městu navíc odpadne starost o silvestrovské oslavy. Vánoční trhy budou totiž nově trvat i přes svátky až do Silvestra a program oslav posledního dne roku bude organizovat rovněž Kulturní Olomouc.

,