Jesenická nemocnice usiluje o evropskou dotaci na zateplení a výměnu oken, přestože jako privátní zařízení nevyhovuje podmínkám pro její přidělení.

Jesenická nemocnice usiluje o evropskou dotaci na zateplení a výměnu oken, přestože jako privátní zařízení nevyhovuje podmínkám pro její přidělení.

Jesenická nemocnice chce dotaci, jako jediná v zemi na ni nemá nárok

  • 0
Jesenická nemocnice usiluje o evropskou dotaci na zateplení a výměnu oken, přestože jako privátní zařízení nevyhovuje podmínkám pro její přidělení. Nemocnice chce proto nastavit nově pravidla tak, aby ji ministerstvo bralo jako rovnoprávného partnera s jinými veřejnými nemocnicemi.

Nemocnice už také požádala jesenické zastupitelstvo, aby ji podpořilo. Ministerstvo životního prostředí ale se změnou podmínek ve prospěch privátního zdravotnického ústavu na severu kraje nepočítá.

"Jedná se přibližně o 33 milionů na zateplení celé nemocnice. Prošli jsme schvalovacími procesy až do Prahy, ale potom nám přišel dopis, že jsme nezpůsobilí příjemci," zlobí se ředitel nemocnice Jan Jedlička.

Nemocnice tak nedostala z dotace ani korunu. S tím se ale nehodlá smířit. "Chceme, abychom byli bráni jako rovnoprávný partner s jinými veřejnými nemocnicemi," zdůraznil Jedlička.

Podle něj by vlastnictví nemocnice nemělo hrát roli. "My jsme ministerstvem zdravotnictví pověřeni zajištěním zdravotní péče v regionu, i když jde o soukromé zařízení. Tudíž jsme ve stejné pozici jako krajské nebo státní nemocnice. Nevím, proč bychom neměli mít taky stejnou šanci na dotace," míní ředitel.

Upozornil, že Jesenická nemocnice je svým způsobem rarita. "Jsme jediní v republice. Existují tady sice privátní nemocnice, ale ty jsou v pronájmu v krajských nebo městských objektech. My jsme jediný privátní ústav, který sídlí pouze ve vlastních budovách a na vlastních pozemcích," vysvětlil Jedlička.

Podle něj přidělení dotace Jesenické nemocnici v této výzvě znemožnil takzvaný implementační dokument. "Chceme dotlačit politiky, aby to dali do souladu. Evropská legislativa totiž říká, že subjekty, byť soukromé, ovšem pracující ve veřejném zájmu, nemají mít v těchto věcech žádná omezení," argumentuje Jedlička, který požádal jesenické zastupitelstvo, aby jeho žádost podpořilo.

Ministerstvo s udělením výjimky zatím nepočítá

"Já s tím nemám problém, protože to má logiku. Jen chci upozornit, že změnu pravidel by musela schválit Evropská komise, která ale ještě nikdy svá pravidla nezměnila," řekl zastupitel Jeseníku Petr Procházka, pracující ve vedení Euroregionu Praděd, přes který tečou do oblasti Jesenicka evropské dotace. I přesto zastupitelstvo nakonec nemocnici podpořilo.

"Žádáme ministerstvo životního prostředí, aby Jesenická nemocnice bez ohledu na formu vlastnictví mohla získat veřejnou podporu. Je to ale jenom deklarace, víc udělat nemůžeme," sdělila starostka Jeseníku Marie Fomiczewová.

Ministerstvo životního prostředí potvrdilo, že Jesenická nemocnice projekt předložila. Úřad jej však zamítl a se změnou podmínek ve prospěch privátního zdravotnického ústavu zatím nepočítá.

"Jde o privátní subjekt, a nesplňuje tak statut oprávněného příjemce podpory dle stanovených pravidel. Porušení této podmínky by v tomto případě představovalo nerovný přístup k ostatním žadatelům," řekl mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

Celou záležitost ministerstvo s Jesenickou nemocnicí dál projednává. "Žadateli bylo doporučeno prověřit možnost podpory v rámci výzvy Eko-energie Operačního programu Podnikání a inovace, která byla zaměřena i na snížení energetické náročnosti budov v majetku podnikatelských subjektů," dodal Vitík.

Nemocnice podle něj bude mít možnost předložit projektovou žádost do některého z připravovaných operačních programů na období 2014 - 2020. "Tyto programy rovněž počítají s podporou energeticky úsporných opatření," doplnil Vitík.

Jesenická nemocnice ale trvá na svém a chce ministerskou výjimku. "Roky byla naše nemocnice při žádostech o dotace diskriminována jenom proto, že je soukromá. Chceme jen to, na co máme právo," řekl Jedlička.