Tři lidé zemřeli při nehodě u Dubu nad Moravou na Olomoucku. Dalších pět lidí...

Tři lidé zemřeli při nehodě u Dubu nad Moravou na Olomoucku. Dalších pět lidí bylo zraněno, uvedla policie. Srazily se dvě dodávky a dvě osobní auta. (11. července 2019) | foto: Policie ČR

Tři muži zemřeli, za srážku aut na Olomoucku může zřejmě předjíždění

  • 127
Tři muži zemřeli ve čtvrtek odpoledne při nehodě aut u Dubu nad Moravou na Olomoucku. Dalších pět lidí se zranilo. Na místě se srazila celkem čtyři auta, z toho dvě dodávky. Je to letos nejtragičtější nehoda v Olomouckém kraji. Způsobil ji zřejmě chybně předjíždějící řidič.

Ve dvou dodávkách a dvou osobních vozech cestovalo celkem devět lidí, nehoda se stala na silnici číslo 435 mezi obcemi Charváty a Dub nad Moravou. Policie se o ní dozvěděla odpoledne krátce po páté hodině.

„Osm lidí bylo zraněno, z toho bohužel tři na místě zemřeli,“ konstatoval policejní tiskový mluvčí Libor Hejtman. Všechny zraněné sanitky převezly do nemocnic v Olomouci nebo v Přerově.

Silnici museli policisté kvůli vyšetřování uzavřít a dopravu odklonit přes obce Bolelouc a Tučapy.

„Provoz se podařilo zcela obnovit až v deset hodin večer,“ doplnil Hejtman.

Podle tiskové mluvčí hasičů Lucie Balážové hasiči na místě vyprošťovali zaklíněné pasažéry a asistovali při jejich ošetřování.

Havarovaná auta následně odstranili ze silnice, vraky dvou vozů museli vytáhnout z příkopu pomocí speciální techniky. Na místě zasahovaly celkem tři jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů.

Policie tragickou nehodu řeší jako usmrcení z nedbalosti

V pátek dopoledne policie informovala, že zemřelí byli tři dospělí muži a že za nehodou zřejmě stojí chybné předjíždění jednoho z aut. Vyšetřování však dále pokračuje.

„Co bylo přesnou příčinou, stejně jako to, co nehodě předcházelo a celý její průběh, je nadále v šetření. Vyžádali jsme si znalecké posudky z oboru technického stavu motorových vozidel a z oboru silniční dopravy,“ doplnil policejní mluvčí Hejtman.

Policie událost řeší jako usmrcení z nedbalosti, za což hrozí až šest let vězení.

Počtem obětí jde letos o nejtragičtější nehodu v Olomouckém kraji. Během prvního pololetí zemřelo na silnicích kraje patnáct lidí. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to o jednu oběť více.

Mezi nejtragičtější letošní nehody se dosud zařadil čelní střet dvou osobních aut u obce Kokory na Přerovsku, při kterém na začátku června zemřeli řidiči obou vozidel. 

Srážka motorek a auta uzavřela Strakonickou ve směru do centra Prahy

Dva spolucestující byli zraněni, z toho jeden těžce a do nemocnice ho přepravil vrtulník. Dvě oběti měla také březnová nehoda osobního auta v Jeseníku, které čelně narazilo do stromu.

Nehoda s největším počtem zraněných se odehrála v první polovině června na D35 u Litovle na Olomoucku, kde do odstaveného kamionu naboural autobus s malými fotbalisty. Zranilo se osmnáct lidí, šlo převážně o lehká zranění. Okolnosti nehody se stále vyšetřují.

Policejní statistiky obětí dopravních nehod narůstají většinou o prázdninách, což potvrdila i čtvrteční nehoda. Od začátku července zemřeli kromě obětí u Dubu nad Moravou ještě další dva lidé, řidič nákladního auta a motorkář.

,