Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Projekt prostějovského olympijského centra napadl vlivný podnikatel

  14:41
Národní olympijské centrum, které má stát v Prostějově, získalo mocného odpůrce. Kvůli podjatosti úřadů projekt napadl vlivný olomoucký podnikatel Richard Benýšek. Ten v minulosti kritizoval například udělování dotací pro jezdecký areál v Olomouci, což později vyústilo v kauzu Vidkun.
Vizualizace budoucí podoby Národního olympijského tenisového a volejbalového...

Vizualizace budoucí podoby Národního olympijského tenisového a volejbalového centra, které má za zhruba sto milionů korun vzniknout u prostějovského zimního stadionu. | foto: Atelier-r

Benýšek požaduje, aby se celý projekt znovu pečlivě posoudil, především s ohledem na majitele sousedních nemovitostí. Jednu z nich totiž vlastní. Nelíbí se mu, jakou roli hrají Olomoucký kraj a město Prostějov. Úřady jako správní orgány o stavbě rozhodují v územním a stavebním řízení a zároveň centrum staví, protože jsou ovládajícími členy spolku Prostějov olympijský.

„Celé je to tedy o tom, že spolek staví centrum a současně jeho dva členové o stavbě rozhodují ve správním řízení a stanovují podmínky či řeší námitky. Je to něco, jako by kapři rozhodovali o tom, jestli rybáři budou vypouštět rybník. Samozřejmě by rozhodli, že ne,“ rozhořčuje se Benýšek.

Benýšek má přitom proti sobě jiného mocného muže, sportovního bosse Miroslava Černoška, který projekt Národního olympijského centra prosadil a sehnal na něj peníze.

Centrum staví spolek Prostějov olympijský, kde je třetinově zastoupen Olomoucký kraj, město Prostějov a společnost spojená s Černoškem Tenisový klub Prostějov, která má vedle kurty a hotel. Investici pokryje dotace, kraj platí projekt a město Prostějov dalo k dispozici pozemky. Spolku Prostějov olympijský je zapůjčilo na 99 let. Prvních třicet milionů korun již ministerstvo školství uvolnilo a na stavbu slíbilo dalších osmdesát milionů.

Černošek: Kritika vychází z malosti a neinformovanosti

Černošek, který se s Benýškem dobře zná, projekt hájí. „Mám pocit, že pohled pana Benýška vychází podle jeho názoru ze špatné komunikace s Magistrátem města Prostějova a Olomouckým krajem, což neumím posoudit, a jednak, a to jsem mu v osobní SMS sdělil, z určité malosti a špatné informovanosti,“ odráží námitky Černošek.

Podoba olympijského centra

Benýškovi podle něj vadí přeplněný prostor kolem ulice Za velodromem při hokejových a tenisových zápasech a cyklistice. Právě tuto věc však podle Černoška řeší celkový dopravní projekt a společné parkoviště.

„Snad panu Benýškovi nejde o to, aby talentovaná mládež zařazená do Sportovního olympijského centra neměla kde sportovat,“ vrací úder Černošek.

Benýškovy stížnosti odmítl také kraj a město Prostějov. „Stavební úřad města Prostějova podle našich informací obdržel podání od pana Benýška. Vzhledem k tomu, že stavební řízení je věcí přenesené státní správy, nemůže se k němu samospráva vyjadřovat,“ tvrdí primátorka Prostějova Alena Rašková.

Střet zájmů odmítl i hejtman Jiří Rozbořil. „Pan Benýšek určitě ví, že Olomoucký kraj je samospráva a ta rozhodnutí dělá krajský úřad, tedy státní správa v přenesené působnosti, takže tam žádný střet zájmů v žádném případě není,“ prohlásil Rozbořil. Pravým důvodem stížností podle něj mohou být spíše Benýškovy podnikatelské zájmy.

Benýšek: Jde o jasnou podjatost, ke které se sami zavazují

To ovšem Benýšek nijak nevyvrací. Podle něj jde nicméně o jasnou podjatost, protože stanovy spolku Prostějov olympijský své členy zavazují k použití všech prostředků, aby olympijské centrum stálo.

„Je to směšné. Sám mám zkušenost s prostějovským magistrátem jako správním orgánem, kde se rozhodnutí pro moje společnosti táhnou od měsíců až po šílených osm let. Ale najednou je tu stavba centra a magistrát rozhoduje jak na běžícím páse,“ rozhořčuje se Benýšek a pokračuje:

„Vzhledem k tomu, že moje společnost má nedaleko nemovitost, chtěli jsme se stát účastníkem územního řízení s možností věci ovlivnit. To nám bylo v neuvěřitelně krátké lhůtě zamítnuto a obratem bylo vydáno prostějovským magistrátem územní rozhodnutí,“ dodává podnikatel. Proti územnímu rozhodnutí podala odvolání i prostějovská opozice.

Vlivný podnikatel Benýšek se v minulosti kvůli podezřením okolo rozdělování evropských dotací pustil se stáními orgány do křížku také v případu jezdeckého areálu na Lazcích v Olomouci.

Loni na podzim pak vyšlo najevo, že šlo shodou okolností o jednu z větví operace Vidkun, při které detektivové zatkli dva vysoce postavené policisty z Olomouce, jiného vlivného podnikatele Ivana Kyselého z Olomouce a hejtmana Rozbořila. V kauze jde o podezření, že část policie systematicky ovlivňovala vyšetřování vybraných případů ve prospěch spřízněných podnikatelských skupin.

Hejtman Rozbořil je obviněn z podplácení v případu jezdeckého areálu. Odstoupit odmítl, vinu odmítá, ale za ČSSD už nemůže kandidovat v krajských volbách.

  • Nejčtenější

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

Policie dopadla cizince, který před Andrův stadion nastražil prasečí hlavy

13. dubna 2024  18:01,  aktualizováno  15.4 11:10

Vandala, který v sobotu 13. dubna ráno polepil Andrův stadion v Olomouci plakáty proti vedení a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ten váš krokodýl je jako živý.“ Dundee se stal celebritou, krmí ho celá vesnice

15. dubna 2024  5:45

Nový seriál iDNES Můj mazel představuje netradiční chovatele a jejich miláčky v Olomouckém kraji....

V Olomouci uvedli do funkce nového arcibiskupa. Obřadu přihlížely tisíce lidí

13. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  10:54

V pořadí 15. arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jozef Nuzík se ujal úřadu. Na bohoslužbu v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé dojíždějící do Olomouce ušetří, už si nemusí automaticky platit MHD

14. dubna 2024  7:57

Do systému integrované dopravy Olomouckého kraje přibyla nedávno technická zóna s číslem 710....

Nymburk se s Olomouckem natrápil. Opavští obhájci udolali Ostravu

18. dubna 2024  21:17,  aktualizováno  21:36

Obhájci titulu basketbalisté Opavy vstoupili do čtvrtfinále ligového play off s Ostravou vítězstvím...

Byznys a nostalgie spolu mohou fungovat, říká šéf Kofoly ke koupi pivovarů

18. dubna 2024  15:21

Společnost Kofola ČeskoSlovensko se nedávno stala většinovým majitelem tradičních pivovarských...

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

Policisté dostali nové váhy kamionů. Do akce je jako první vezmou na Jesenicko

18. dubna 2024  11:17

Krajští policisté mají nové vybavení. Dostali nové nízkorychlostní váhy, které vyzkoušejí poprvé na...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...