Nákladnímu vozu převážejícímu dřevo se na Prostějovsku za jízdy uvolnila z nápravy dvě kola. Setrvačností pokračovala dál a narazila do elektrického rozvaděče a zábradlí. | foto: Policie ČR

Náklaďáku se za jízdy uvolnila dvě kola, odnesl to rozvaděč a zábradlí

  • 12
Dvě velká kola z nákladního vozu se v úterý večer valila po silnici na Prostějovsku. Upadla z projíždějícího náklaďáku převážejícího dřevo. Místem naštěstí v tu chvíli neprojíždělo žádné další auto, jejich náraz tak odnesl „pouze“ elektrický rozvaděč a zábradlí.

Nákladnímu vozu Volvo s návěsem naloženým kulatinou se v půl osmé večer při jízdě z Klenovic na Hané směrem na Kojetín za jízdy uvolnily šrouby levých kol na třetí nápravě tahače.

„Kola poté z náboje zadní nápravy upadla a setrvačností pokračovala vlevo mimo silnici na travnatou plochu, kde následně narazila do elektrického rozvaděče a kovového zábradlí,“ uvedl prostějovský policejní mluvčí František Kořínek.

Uvolněná kola ničila

Škoda na zničeném rozvaděči, poškozeném zábradlí a samotném autě je podle něj předběžně vyčíslena na 61 tisíc korun. Dechová zkouška vyloučila, že by řidič před jízdou pil. Okolnosti nehody včetně toho, proč se šrouby uvolnily a zda někdo nezanedbal jejich kontrolu, nyní vyšetřují policisté.

Srážky s uvolněnými koly mívají pro posádky ostatních aut vážné následky a někdy končí i tragicky. Jedna z takových nehod se odehrála i v Olomouckém kraji před necelým rokem, když se v prosinci uvolnilo kolo nákladnímu vozu na rychlostní silnici R35. Přeletělo do protisměru, kde do něj narazil projíždějící vůz a jeho řidiče zranilo tak vážně, že na místě zemřel (více čtěte zde).