Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nádraží, která pamatují monarchii, dostanou větší šanci na svou záchranu

  4:22aktualizováno  13:40
Vysloužilé nádražní budovy na historické trati z Olomouce do Opavy, ale i jinde, které byly původně určeny k demolici, dostaly novou šanci na záchranu. Pod tlakem spolků a politiků Správa železnic souhlasila, že před bouráním osloví více případných zájemců.
Budova nádraží v Hrubé Vodě je ve špatném stavu. V roce 2018 ji koupil...

Budova nádraží v Hrubé Vodě je ve špatném stavu. V roce 2018 ji koupil podnikatel Michal Svák a plánuje investovat až 20 milionů korun do jeho záchrany. | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

„Dohodli jsme se, že budovy, které jsou označeny jako nepotřebné, budou lépe inzerovány na realitním trhu. Prodlouží se i doba nabídky. Zatímco dnes se nabízejí tři měsíce, nově to bude půl roku,“ uvedl poslanec za Olomoucký kraj a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který jednal s vedením Správy železnic a ministerstva dopravy na popud Hnutí Duha.

Právě ekologičtí aktivisté se snaží zachránit alespoň některé z budov na 150 let staré jednokolejné trati vedoucí údolím řeky Bystřice do Krnova a Opavy.

150 let stará trať

Podobných případů jsou přitom desítky po celé republice. O možných prodejích nepotřebných budov bude proto Správa železnic informovat nejen obce a města, na jejichž území objekty stojí, ale nově také místní akční skupiny.

„V těch se angažují nejen místní zastupitelé, ale i podnikatelská sféra a neziskové organizace. Bude tak větší šance, že o budovu projeví zájem někdo z nevládního sektoru nebo samy obce. Nebude se tak muset zbourat a využijí ji například skauti,“ doplnil Jurečka.

Správa železnic změny potvrdila. „Aktualizace stávajících postupů bude spočívat ve zintenzivnění komunikace, zvýšení kvality propagace majetku k pozbytí veřejnou soutěží a ve zvýšení aktivity Správy železnic při vyhledávání majetku k pozbytí,“ popsala mluvčí státního podniku Radka Pistoriusová. 

„Současně byla zahájena příprava rozšíření způsobů prodeje majetku o výběrové řízení prostřednictvím elektronického systému garantovaného státem,“ dodala.

Demolice hrozí i nádražím, která pamatují monarchii

Zprávy o změně přístupu přivítal například starosta Velké Bystřice na Olomoucku Marek Pazdera. Tamní nádraží, které rovněž leží na trati Olomouc–Opava, sice nyní není na seznamu budov určených k demolici, ale jeho budoucnost není zcela jasná. 

Město má přitom jednoznačný zájem budovu využít. „Jsme spolkově velmi aktivní městečko, některé spolky přitom řeší, že se nemají kde scházet. Umíme si představit, že by v budově nádraží vznikly například tři klubovny,“ řekl Pazdera.

Zázemí by v objektu podle něj mohlo mít i dopravní hřiště, které město plánuje vybudovat před nádražím. „Před zhruba pěti lety tehdejší Správa železnic plánovala nádraží zrekonstruovat, teď to vypadá jen na malou opravu, která by jeho stav alespoň sanovala. Jednou z dřívějších úvah přitom bylo i to, že se budova zbourá a na jejím místě se vybuduje pouze přístřešek. To by byla škoda, její využití je pro nás rozhodně téma,“ vysvětlil starosta.

Demolice naopak už brzy hrozí na stejné trati nádražím v Dětřichově nad Bystřicí nebo Valšově, částečně bourat a přestavovat se budou také budovy v Moravském Berouně nebo Domašově nad Bystřicí. 

Na dotaz MF DNES, zda změna postupů tyto plány zastaví, Správa železnic zatím neodpověděla. Zástupci Hnutí Duha však tvrdí, že v tomto ohledu podnik jejich přání vstříc nevyšel.

„Navrhli jsme zastavit demolice i projekty rekonstrukcí a udělat je znovu a pořádně. Nebyli jsme ale vyslyšeni,“ sdělil předseda Hnutí Duha Jeseníky Ivo Dokoupil.

„Nové budovy tady budou stát dalších padesát či sto let. Správa železnic přitom plánuje budovat prefabrikované zastávky za cenu devastace kulturního dědictví. Vždyť některá nádraží vznikla už před 150 lety,“ argumentuje Dokoupil.

Ne všude mají místní o záchranu nádraží zájem

Aktivisté, s nimiž v mnoha případech souhlasí i státní památkáři, zatím marně usilují o převod budovy v Dětřichově, zabránit bourání chtějí ale i na dalších nádražích. Například v Moravském Berouně však narážejí na odpor tamní radnice. 

Jak již dříve řekl starosta Tomáš Feranec, ve městě se podle něj nenajde nikdo, kdo by o záchranu stávajícího nádraží v místní části Ondrášov usiloval. „Budova je v katastrofálním stavu. Veřejnost se už na přestavbu těší,“ prohlásil Feranec.

Správa železnic tak nadále plánuje, že za zhruba 32 milionů korun zbourá druhé podlaží a boční křídla výpravní budovy, v centrální části pak nechá postavit novou střechu, vyměnit okna i dveře a nakonec celou budovu zateplí.

Jistotu, že zůstane zachováno ve své původní podobě, má tak zatím jen nádraží v Hrubé Vodě. Objekt nedávno koupil soukromý majitel, který mu chce vrátit atmosféru třicátých let minulého století. Spolky ani obce si však podobné investice nemohou dovolit, i proto chce předseda lidovců Jurečka usilovat o změnu legislativy.

„Chceme, aby zákon o majetku státu a některé další související zákony umožňovaly jednodušší převod nádražních budov. Dnes bohužel i přesto, že by mohly mít využití pro společenské účely, vše končí na tom, že bezúplatný převod je skoro nemožný, a za standardních podmínek, tedy při soutěži o nejvyšší nabídku, na ně spolky a další organizace nedosáhnou,“ shrnul.

  • Nejčtenější

Policie dopadla cizince, který před Andrův stadion nastražil prasečí hlavy

13. dubna 2024  18:01,  aktualizováno  15.4 11:10

Vandala, který v sobotu 13. dubna ráno polepil Andrův stadion v Olomouci plakáty proti vedení a...

„Ten váš krokodýl je jako živý.“ Dundee se stal celebritou, krmí ho celá vesnice

15. dubna 2024  5:45

Nový seriál iDNES Můj mazel představuje netradiční chovatele a jejich miláčky v Olomouckém kraji....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Olomouci uvedli do funkce nového arcibiskupa. Obřadu přihlížely tisíce lidí

13. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  10:54

V pořadí 15. arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jozef Nuzík se ujal úřadu. Na bohoslužbu v...

Lidé dojíždějící do Olomouce ušetří, už si nemusí automaticky platit MHD

14. dubna 2024  7:57

Do systému integrované dopravy Olomouckého kraje přibyla nedávno technická zóna s číslem 710....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bitva o střední školy se blíží, nejžádanější jsou gymnázia. Rozhodne i taktika

9. dubna 2024  5:44

O vybrané obory na středních školách bude boj, hlásí se na ně stovky zájemců. Které z nich patří v...

Teplé počasí pustilo stádo oryxů do výběhů rychleji, mláďata si zadivočila

16. dubna 2024  13:12

Olomoucká zoo na Svatém Kopečku patří k nejúspěšnějším chovatelům oryxů jihoafrických v Evropě a...

Tvarůžkový král na olomouckém festivalu vyhrál se syrečkovým dipem k bramboráku

16. dubna 2024  11:04

Víkendová Olomouc se již posedmé proměnila ve tvarůžkové království a akce to byla rekordní nejen...

Místo jízdního řádu cesta na objednávku. Veřejná doprava po vsích chystá revoluci

16. dubna 2024  5:31

Dostat se k lékaři veřejnou dopravou i v době, kdy podle jízdního řádu žádný linkový autobus...

Zabijačku jako rituál oželíme, usmál se Saňák. Ze Sigmy cítil sepnutí

15. dubna 2024  17:30

Podruhé fotbalisty Olomouce dovedl k vítězství. Trenér Jiří Saňák si po domácí výhře 1:0 nad...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...