K vidění jsou například i dva originály konceptů dopisů Jana Amose Komenského.

K vidění jsou například i dva originály konceptů dopisů Jana Amose Komenského. | foto: Tomáš Novák, ČTK

Do muzeí za unikáty. Vystaveny jsou i perly skryté v depozitářích

  • 0
První víkend roku 2013 si návštěvníci mohou prohlédnout hned několik výstav. Mezi ty nejlepší patří Perly Muzea Komenského v Přerově, na které budou k vidění například vzácné mapy Moravy z 16. století, ve Vikýřovicích zase vystavují stoleté kočárky. Olomoucké Muzeum umění láká na Ladu i grafiku Pokušení Krista od Jeghera.

Výstava Perly v přerovském Muzeu Komenského potěší fanoušky dobových skvostů i umění. "Výstava představuje kolem stovky sbírkových předmětů, které jsou skryty před zraky návštěvníků v depozitářích a běžně se nevystavují," uvedl kurátor výstavy Lubomír Vyňuchal. Lidé si tak mohou vůbec poprvé prohlédnout například renesanční mramorový medailon Elišky z Mečic z roku 1492, vzácné mapy Moravy z 16. století nebo tři originály obrazů Zdeňka Buriana.

Výstavy v kraji

Výstavní nej Od Tiziana po Warhola

  • Muzeum umění Olomouc
  • do 31. 3. 2013

Historické cukrárny

  • Vlastivědné muzeum Olomouc
  • do 20. 1. 2013

Perly Muzea Komenského

  • zámecká kaple v Přerově
  • do 14. 4. 2013

Do Betléma spěchejme

  • sál přerovského zámku
  • do 6. 1. 2013.

Betlémy mnoha tváří

  • Muzeum Litovel
  • do 20. 1. 2013

Kočárky našich babiček a prababiček

  • Muzeum silnic ve Vikýřovicích
  • do 3. 3. 2013

"Vystavili jsme také dva originály konceptů dopisů Jana Amose Komenského a Pražskou Bibli z konce 15. století," popisuje ředitel muzea Radim Himmler. Výstava potěší i ty, kteří mají blízko k archeologii - prohlédnou si třeba zlaté náušnice z období Velké Moravy, šperky lukostřelců z pozdní doby kamenné i archeologické objevy z okolí Tyršova mostu. Výstava se koná v Pernštejnské kapli přerovského zámku.

Ti, kteří se zajímají o ornitologii, mohou do Muzea Komenského také. Koná se tam totiž výstava k osmdesáti letům existence Moravského ornitologického spolku. "Výstava seznamuje návštěvníky s historií spolku - od velkého úspěchu na Středomoravské výstavě v roce 1936 přes těžké období druhé světové války i 60. a 70. léta," přibližuje ornitolog Josef Chytil.

Na výstavě si lidé mohou pročíst historické dokumenty a o historii spolku jim více prozradí fotografie, předměty i informační panely o významných osobnostech. "Jsou zde i fotografie z osmi lokalit, kam ornitologové vyjížděli nejčastěji, lidem přiblížíme například i kroužkování racků," dodává Chytil.

Kočárky našich babiček

Zhruba dvacítku kočárků, z nichž některé jsou více než stoleté, si můžete prohlédnout v Muzeu silnic ve Vikýřovicích na Šumpersku. Všechny exponáty na výstavě s názvem Kočárky našich babiček a prababiček, která trvá až do třetího března, pocházejí ze sbírky Jarmily Fichtnerové.

"Nejstarší kočárky jsou z konce 19. století, nejmladší z 60. až 70. let dvacátého století. Vystavujeme nejen klasické kočárky, ale i kočárky pro panenky," prozrazuje vedoucí muzea Alena Turková. Sběratelka se podle svých slov zaměřuje i na sbírání panenek, které na výstavě návštěvníci také uvidí. Nejstarší byly vyrobeny ve 30. a nejmladší v 70. letech 20. století. Nechybí ani peřinky a další dobové doplňky.

Betlémy mnoha tváří

I v lednu lze zajít hned na dvě výstavy věnované betlémům. První je v Muzeu Komenského, další v litovelském muzeu.

"Tradičně vystavujeme Zbořilův betlém z lipového dřeva, letos jsme si však zapůjčili i betlémy odjinud. Lidí tak u nás uvidí skříňové betlémy z 19. století, ale i modernější, které nám zapůjčilo Vlastivědné muzeum v Olomouci," popisuje Radim Himmler, ředitel Muzea Komenského.

Výstava Betlémy mnoha tváří je k vidění v Muzeu Litovel. "Vystavujeme betlémy z různých materiálů, od těch vystřižených z papíru přes podlepené, soustružené, skládané či vyřezané z exotického dřeva, například z olivového," popisuje ředitelka muzea Zdeňka Frištenská. Litovelská výstava končí dvacátého ledna.

Od Tiziana po Warhola

Až do konce března trvá výstava, kterou Muzeum umění v Olomouci slaví výročí 60 let od svého vzniku. Jubilejní projekt s názvem Od Tiziana po Warhola představuje to nejlepší ze sbírek muzea v průřezu dějinami.

V prosinci navíc muzeum obměnilo vystavené exponáty, lidé si tak mohou nově prohlédnout Ladův obraz Dětské hry v zimě, grafiku Pokušení Krista od Christoffela Jeghera či Studii dvou mužských postav od Giovanniho Belliniho, která vznikla v letech 1507 až 1510.

Novinkou je také Studie hlavy anděla vytvořená představitelem pozdního italského manýrismu Giuseppem Ceasarim.

Vůně historických cukráren

S fakty o původu cukrovinek i s historií nejznámějších olomouckých cukráren a továren na výrobu čokolády v období první republiky se lidé seznámí na výstavě Historické cukrárny, kterou pořádá Vlastivědné muzeum v Olomouci.

"Olomouc tehdy byla městem slavných cukráren, existovalo zde i šest továren na výrobu cukrovinek a čokolády, jako byli například Zora, Union, Mikšovský, F. Deutsch, Olfedo či Toko," uvedla kurátorka výstavy Hana Jakůbková.

Na výstavě jsou k vidění například dózy od bonbonů, krabičky od bonboniér, cukrářské pomůcky, formy na čokoládu, bonbony a cukrovinky, ale i interiér historické cukrárny. Výstava končí 20. ledna.