VIDEO: Převrácený mnohatunový kombajn musel vyprostit záchranářský jeřáb

  • 7
Náročný zásah absolvovali o uplynulém víkendu hasiči z Olomoucka a také ze speciální hasičské jednotky z Hlučína. S pomocí těžké techniky vraceli zpět na silnici převrácený mnohatunový kombajn.

Řidič s kombajnem havaroval na silnici poblíž Moravského Berouna v pátek krátce před osmnáctou hodinou. Na místo vyjeli hasiči ze Šternberku a také dobrovolná jednotka z Moravského Berouna.

„V době jejich příjezdu už o řidiče pečovali záchranáři. Z havarovaného stroje  vyteklo jen malé množství hydraulického oleje, který zůstal na části kombajnu,“ popsal mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Nelehké ovšem bylo vrácení zemědělského stroje zpět na silnici, zvláště kvůli riziku úniku oleje a paliva do blízkého potoka využívaného jako zdroj pitné vody.

„Hasiči na místě do pozdního večera prováděli nezbytná bezpečnostní opatření a s pomocí navijáku z vozu odtahové služby mohli s kombajnem částečně manipulovat. Další práce ale po konzultaci odložili na sobotní dopoledne,“ nastínil Hošák.

Vyprošťování kombajnu

Při pokračování vyprošťovacích prací už bylo denní světlo a hasiči také mohli využít jeřáb vyslaný z hasičského záchranného útvaru v Hlučíně.

S jeho pomocí se podařilo před polednem dostat kombajn zpět na silnici. Škoda na stroji se předběžně odhaduje na osm milionů korun.

Příčinu a okolnosti páteční nehody nyní vyšetřuje policie.