Lukáš Pulkert na snímku z jednoho z dřívějších jednání u šumperského okresního soudu. | foto: Rostislav Hányš, MF DNES

Místo vězení dostal motorkář za sražení policistky napodruhé podmínku

  • 32
Dvacetiměsíční podmínkou potrestal šumperský okresní soud sedmatřicetiletého Lukáše Pulkerta, který se snažil v Mohelnici vyhnout silniční kontrole a srazil při tom motorkou policistku. Stejný soud mu původně uložil dva a půl roku vězení, rozsudek s nepodmíněným trestem však následně zrušil odvolací soud.

Pulkerta hlídka zastavovala kvůli téměř dvojnásobnému překročení rychlosti v obci. Následně se navíc ukázalo, že jel pod vlivem drog, bez řidičského průkazu a na neregistrovaném stroji.

Původně byl souzen za násilí proti úřední osobě, hájil se však, že nespáchal tento trestný čin, protože chtěl policistku objet a neměl v úmyslu ji srazit, ona mu však při pokusu uhnout vstoupila do cesty. Se svou obhajobou napodruhé uspěl.

„Soud obžalovaného shledal vinným z přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti. Jedná se o změnu v právní kvalifikaci oproti původnímu rozsudku, který byl částečně zrušen krajským soudem,“ řekl mluvčí šumperského soudu René Braun.

Muži soud kromě dvaceti měsíců vězení s podmíněným odkladem na tři roky rovněž stanovil dohled a zákaz požívání omamných a psychotropních látek s povinností nechat se testovat na jejich přítomnost probačním úředníkem.

„Obžalovanému byl také uložen trest zákazu činnosti řízení motorových vozidel v délce čtyři roky,“ doplnil mluvčí soudu.

Rozsudek zatím není pravomocný, žalobce se proti němu okamžitě odvolal.

Muž s sebou vezl pervitin

Nehoda se stala v říjnu 2018, kdy policisté nejprve při dopravní kontrole v Družstevní ulici v Mohelnici naměřili motorkáři rychlost 92 kilometrů v hodině, v Uničovské ulici se ho proto snažila zastavit další hlídka. Policistka stála v jízdním pruhu motocyklu se zastavovacím terčem ve vztyčené ruce.

„Řidič zpomalil, poté však ve vzdálenosti dvou až tří metrů přidal plyn a ze strany do ženy najel,“ stojí v obžalobě. Policistka se snažila střetu zabránit, ale to se jí nepodařilo a spadla bokem a hlavou na vozovku. Pulkert po nárazu spadl z motorky, policisté jej vzápětí zpacifikovali.

20. října 2018

Policistka utrpěla středně těžká zranění - otřes mozku, pohmožděniny lokte, kolena a krční páteře. Po návratu do služby navíc kvůli psychickým následkům ještě několik měsíců nedokázala při kontrolách zastavovat auta.

Tvrzení obžalovaného, že srážce nemohl zabránit, vyvracel při prvním projednávání u šumperského soudu další z policistů. Uvedl, že motorkář měl volný celý prostředek vozovky. Naopak Pulkertův obhájce tehdy požadoval celou situaci posoudit pouze jako přestupek.

„Nelze dovodit úmysl obžalovaného. Snažil se jí sofistikovaným způsobem - myška vlevo, myška vpravo - vyhnout,“ argumentoval.

„Chtěl jsem se vyhnout dopravní kontrole, tu policistku jsem chtěl za každou cenu objet. Ona se ale pohnula na stejnou stranu jako já. Musel jsem přidat, abych nespadl z motorky, a tak jsem ji srazil. Byla to hlavně moje chyba. Je mi to líto a moc se jí omlouvám,“ vypověděl samotný Pulkert.

U odvolacího soudu loni sice v případu sražené policistky uspěl, současně však byla potrestán 16měsíční podmínkou za přechovávání drog. Policisté u něj totiž po nehodě našli 6,2 gramu pervitinu, navíc už dříve pěstoval marihuanu.

,