(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Ani blesk neunikne. Unikátní senzor ho vidí i na vzdálenost 1500 kilometrů

  • 2
Monitoruje aktivitu blesků až do vzdálenosti 1500 kilometrů, přičemž jednotlivé blesky je schopen zaměřit s přesností na 200 metrů. Takový detektor mají v Mohelnici na Šumpersku, kde se nachází jedno ze dvou míst v republice a zároveň i jedno ze 150 míst v celé Evropě, které patří do mezinárodní sítě sledující aktivitu blesků na území celého kontinentu.

Blesky umí na obloze vytvořit neskutečnou podívanou, představují však také hrozbu: mohou podpálit dům, zasáhnout člověka, jsou rovněž nebezpečné pro elektronické přístroje. Velmi snadno mohou přerušit příjem televizního signálu.

I kvůli tomu se výskyt blesků měří a mapuje. Získaná data slouží například pro předvídání bouřek. Informace mohou být cenné nejen pro domácnosti, výrobní podniky či elektrárny, ale třeba také pro pojišťovací společnosti nebo dispečery na letištích.

Jedním z téměř 150 míst po celé Evropě, kde citlivé senzory sbírají informace o aktivitě blesků, je Mohelnice. Vedle Prahy je to jediné místo sítě European Cooperation for Lightning Detection v České republice. Patří společnosti Siemens.

„Blesky zde detekuje speciální senzor, který je schopný zachytit výboj blesku až na vzdálenost 1 500 kilometrů,“ popisuje mluvčí Siemensu Kateřina Pištorová.

Detektor umí lokalizovat blesk s přesností na 200 metrů.

„Každý blesk vysílá elektromagnetický signál, jenž je následně zachycen detektorem a analyzován. Díky digitalizaci jsou informace z Mohelnice dostupné během několika sekund od samotného výboje, tedy takřka v reálném čase,“ sdělila Pištorová.

Spolu s ostatními detektory blesků poskytuje informace o bouřkové aktivitě nad celou Evropou. Údaje z Mohelnice a dalších stanic putují do německého Karlsruhe, kde data monitoruje a vyhodnocuje společnost Siemens.