ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Radek Cihla, MAFRA

Prostějovští strážníci jsou online, řadu přestupků vyřeší přímo v terénu

  • 2
Lidé z Prostějova by měli být na pozoru. Prostějovští strážníci totiž nyní mohou hned na ulici vyřešit přestupek nebo zjistit majitele auta. Mají na to novou speciální aplikaci.

Nový systém už Městská policie v Prostějově spustila v ostrém provozu. Umožní evidenci a dokumentaci přestupků v terénu. Jde například o poškozování majetku, krádeže, černé skládky anebo přestupky v dopravě.

„Je to úplně nová technologie. Rychlá, spolehlivá a postavená na míru tak, aby strážníkům maximálně ulehčovala práci a nepřidávala zbytečnou administrativu. Dříve jsme měli lokální software a strážníci museli přestupky zapisovat na služebně. Nový systém sám zpracuje přestupek, strážník ho může vyřešit přímo z ulice a okamžitě je k dispozici včetně fotografie,“ vysvětlil zástupce ředitele Městské policie v Prostějově Libor Šebestík.

Prostějovští strážníci řeší kolem osmi tisíc případů ročně. V drtivé většině jde o přestupky v dopravě, ve stovkách případů se jedná o krádeže nebo porušování veřejného pořádku, občanského soužití či různých městských vyhlášek.

Nový informační systém běží na serveru městské policie a strážníci ho mohou využívat na platformě Windows a také na zařízeních s Androidem.

„V tabletu nebo na chytrém telefonu je možné zdokumentovat přestupek, pořídit fotografii, na místě provést dokumentaci o uložení příkazu nebo připravit dokumentaci pro správní řízení. Do fotografie se zapisuje datum, čas a souřadnice GPS pro případné další využití v rámci správního řízení. Strážníci také mají možnost takzvanou lustrací zjistit provozovatele vozidla z centrálního registru vozidel,“ popsal Šebestík.

V letošním roce je pak v plánu rozšíření systému také pro přístup do základních registrů, například pro ověřování totožnosti lidí.

Součástí aplikace je seznam přestupků, systém rovněž umí záznam o přestupku automaticky předat přímo správnímu orgánu.

„Systém může i generovat dokumentaci pro odesílání přestupků s bodovým hodnocením přímo na jednotlivé správní obvody pro zápis do karty řidiče,“ podotkl Šebestík. Přenos dat zajišťuje uzavřené tunelové připojení operátora s vysoce šifrovaným provozem.

Online pomůcky mají i strážníci dalších měst

Podobné systémy má i Olomouc či Přerov. „Mají k dispozici mobilní telefony nebo tablety, kde mají informační systém pro výkon služby. Mohou dokumentovat protiprávní jednání, vyfotografovat přestupky a doplňovat je o další údaje. Systém automaticky přiřadí číslo jednací,“ vysvětlil šéf strážníků v Olomouci Pavel Skalický.

V Přerově mohou městští policisté přes chytré telefony lustrovat osoby, vstoupit do registru obyvatel, ověřit hledanou osobu nebo zjistit majitele vozidla či jeho provozovatele. Bez této online pomůcky si už strážníci svou práci ani nedovedou představit. 

„Když něco potřebujeme ověřit, můžeme to udělat přímo na místě online. Ulehčuje nám to zásadně práci. Jsou tam veškeré události s číslem jednacím spárované s mobilními telefony strážníků a propojené s registry,“ popsal zástupce ředitele Městské policie v Přerově Miroslav Komínek.

Naopak šumperští strážníci o podobném systému teprve uvažují. „My zatím jdeme cestou standardního ověřování pomocí dozorčí služby a přes oprávněné pracovníky policie. Lustrace SPZ, majitele vozidla nebo osob samozřejmě probíhá přímo na ulici, řídíme se ale zákonem o městské policii,“ potvrdil šéf Městské policie v Šumperku Jaroslav Janderka.

„Do budoucna máme určitý plán, aby byl celý proces jednodušší. Uvažujeme o tom, že bychom nějaký informační systém využili, abychom nemuseli stále vytěžovat dozorčí služby nebo operační důstojníky. Bude to pro nás samozřejmě ulehčení práce. První diskuse už jsme zahájili,“ dodal ředitel.