Většina jesenických lyžařských areálů zahájí o víkendu sezonu.

Většina jesenických lyžařských areálů zahájí o víkendu sezonu. | foto: Luděk Peřina, ČTK

Jesenické areály zahajují sezonu, slibují výborné lyžařské podmínky

  • 0
Ke středisku Proskil v Branné, které v Jeseníkách zahájilo sezonu jako úplně první už před dvěma týdny, a Dolní Moravě, jež se přidala před týdnem, spustí v pátek či o víkendu vleky i řada dalších areálů. Slibují výborné sněhové podmínky – sjezdovky pokrývá technický sníh v kombinaci s přírodním ve vrstvě od 30 do 70 centimetrů.

Do nové zimní sezony vstupuje i největší lyžařské středisko Moravy – Karlov. Poprvé se brány areálu otevřou v pátek úderem šesté hodiny podvečerní.

„Otevřeny budou tratě u lanové dráhy Karlov Ski Express, jmenovitě Slunečná a U Pradědu. Celkem si tedy lyžaři užijí téměř kilometr a půl sjezdovek, které jsou díky intenzivnímu zasněžování i přírodnímu sněhu dobře připraveny,“ popsal mluvčí střediska Karel Soukop.

V sobotu se k provozu navíc připojí i dvousedačková lanová dráha na Klobouku, kde bude pro lyžaře připravena oblíbená červená sjezdovka. „O víkendu se rozjede také lanovka a modrá sjezdovka Myšák a vlek a sjezdovka Kazmarka,“ doplnil Soukop.

V sobotu spustí vleky rovněž moderní areál Kouty nad Desnou.

„K dispozici pro vyznavače alpského lyžování a snowboardingu bude hlavní sjezdovka Hřebenovka společně se sjezdovkami U Vrtulí a K Snowparku v celkové délce 3,5 kilometru. Sjezdovky jsou dostatečně vysněžené, je na nich kolem půl metru technického a přírodního sněhu,“ sdělil mluvčí kouteckého střediska Tomáš Hrbáček.

Na nápor lyžařů už jsou připraveni i v areálu Kaste Petříkov, na Červenohorském sedle či Ramzové. „Ještě čekáme, že něco napadne, něco nafoukáme děly. Na sobotu budou sjezdovky nachystané, dobře urolbované, takže už netrpělivě čekáme na víkend,“ sdělil majitel Kaste František Kaštyl.

Na své si v horách přijdou i vyznavači běžek

Kdo si chce zajezdit čistě na přírodním sněhu, najde výborné podmínky na Pradědu. Areál Figura sice kvůli ochraně přírody nesmí používat technické zasněžování, ale zato těží z vysoké nadmořské výšky.

„Už roky nebyly v tuto dobu tak dobře vysněžené sjezdovky,“ pochvaluje si Kristýna Pyščuková z areálu Figura. Právě v oblasti Pradědu leží přes půl metru přírodního sněhu, což je nejvíc v celých Jeseníkách.

Areálu Proskil v Branné, který byl dosud široko daleko jediný, kde se lyžovalo, tak přibyla konkurence. „Ten první víkend bylo nabito, protože se jinde nejezdilo, teď už se to rozptýlí, takže čekám průměrnou víkendovou návštěvu,“ řekl majitel Rostislav Procházka.

Dobré podmínky budou mít také vyznavači běžeckého lyžování. O víkendu bude upravena například hlavní jesenická trasa z Červenohorského sedla přes Vřesovou studánku, Švýcárnu na Praděd a Ovčárnu. Na Staroměstsku si užijí běžkaři upravených okruhů kolem Paprsku.