ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Počasí nevyšlo, tržby paradoxně ano, hlásí jesenické skiareály

  • 5
Kvůli letošní mírné zimě musely lyžařské areály v Olomouckém kraji vydatně zasněžovat. Lépe se proto dařilo těm výše položeným, některé z nich dokonce měly rekordní tržby. V plusu jsou ale i ostatní.

Sezona plná paradoxů: náhlých změn počasí či opakovaného zasněžování kvůli dešti a vysokým teplotám, ke kterému bylo nutné přistupovat i ve vyšších polohách. Tak charakterizují končící zimu majitelé a šéfové horských středisek Olomouckého kraje.

Zatímco dopady počasí popisují všichni podobně, v hodnocení ekonomických výsledků se liší středisko od střediska. Od podprůměrných tržeb až po rekordní, což při letošní teplé zimě a nevyzpytatelném počasí překvapuje.

„Možná je to paradoxní. Pro nás byla zimní sezona, co se týká počasí, nejhorší v historii areálu, ale měli jsme nadprůměrné tržby. Dá se říct, že z pohledu tržeb jde o druhou nejlepší sezonu,“ uvedl ředitel areálu Přemyslov v Jeseníkách Jaroslav Podzimek.

Podle něj středisku výrazně pomohlo posílení zasněžovacího systému a vybudování další velké nádrže na vodu pro zasněžování. „Když mrzlo, tak jsme nebyli limitováni nedostatkem vody a mohli jsme rychle nasněžit dostatečnou vrstvu,“ vysvětlil.

Nafoukaný sníh v Ramzové opakovaně odtál

Spokojena jsou i další velká jesenická střediska, která leží ve vyšších polohách. Šéfka areálu Bonera Ramzová hodnotí uplynulou zimu jako dobrou, ale zároveň nesmírně náročnou na nasazení lidí, zasněžovací techniky a strojů na úpravu sjezdovek.

„Letos jsme si vyzkoušeli všechno. Několikrát jsme nafoukali sníh, ten ale opakovaně odtál. Naštěstí nám pomohl přírodní sníh, takže jsme mohli připravit vzhledem k velmi proměnlivým povětrnostním podmínkám velmi dobré povrchy sjezdovek. Myslím, že lidé mohli být spokojeni,“ řekla.

Jako náročnou hodnotí letošní zimu také v areálu Kouty nad Desnou. „V sezoně rozhodoval doslova každý metr nadmořské výšky. Byly dny, kdy nahoře mrzlo, uprostřed bylo teplo a v dolní části areálu znovu mrzlo. Jindy zase v části areálu pršelo, ve vyšších polohách zase sněžilo. Bylo hodně obtížné terény v takových podmínkách udržovat,“ popsal ředitel areálu Kouty nad Desnou Petr Marek.

Co se týká tržeb, hodnotí končící zimu jako průměrnou. „To je v podmínkách, které panovaly, hodně dobrý výsledek,“ doplnil Marek.

V níže položených areálech jsou výsledky horší

Výhodu vyšších poloh ale nemá řada dalších areálů, například v Branné, Lipové-lázních v podhůří Jeseníků nebo v Hlubočkách na Olomoucku.

„Náklady na zasněžování byly extrémně vysoké, tržby podprůměrné, takže zisk bude velmi nízký. Řekl bych, že za posledních deset let jde o nejhorší zimu,“ zhodnotil spolumajitel Skiareálu Hlubočky David Jarmar.

„Škrtnu slovo zima, protože spíš šlo o období dešťů. Pořád nechápu, jak se nám v těchto povětrnostních podmínkách podařilo udržet středisko v provozu,“ sdělil majitel areálu Proskil v Branné Rostislav Procházka. Podle něj tržby odpovídají průběhu zimy.

„Středisko provozuji 23 let a tohle je, co se týká výše tržeb, jednoznačně nejhorší sezona. Pořád ale zůstáváme v mírném zisku,“ podotkl Procházka.

„V lednu, když byl sníh, tak lidé jezdili málo, na prázdniny se zhoršilo počasí a řadu dní nám propršelo, takže jsme rádi, že jsme to přežili relativně bez úhony a nedostali se do ztráty,“ přidal majitel střediska Miroslav v Lipové-lázních Miloš Hladký.

Zatímco některé areály Přemyslov ukončily sezonu už v polovině března, další jako Ramzová nebo Kouty nad Desnou plánovaly pokračovat až do konce března. Jejich plány však zhatilo rozhodnutí vlády v rámci boje proti šíření koronaviru. Naposledy byly areály v provozu v pátek, v sobotu pak všechny až do odvolání ukončily svůj provoz.