Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Ves vyřešila dluh novým úvěrem, za původní ručila pečovatelským domem

  • 0
Loučná nad Desnou nad Jesenicku se rozhodla vyřešit problém s kontroverzní půjčkou na kanalizaci uzavřenou pod vedením minulého starosty, a to novým úvěrem. Podle nynějšího starosty jiná možnost nebyla, obec by totiž jinak během tří let zbytečně platila o několik milionů korun víc.

„Napravili jsme chybu z minula, která obec přišla draho, a navíc ohrožovala obyvatele domova s pečovatelskou službou. Jsem rád, že jsme jednou provždy tuto nepříjemnost vyřešili,“ zdůvodnil refinancování úvěru nynější starosta Jaroslav Sembdner, podle něhož byly podmínky původní půjčky neúnosné.

„Pokud byla tato půjčka výhodná, tak rozhodně ne pro obec. Za tři roky jsme navíc zaplatili na poplatcích a úrocích více než čtyři miliony korun. Nebylo možné nechat ji dál běžet,“ argumentuje a dodává, že v ohrožení byl i obecní penzion pro seniory.

„Existovalo riziko, že obec nebude schopná všechno splácet a penzion ztratí v exekuci,“ tvrdí Sembdner. Novou půjčkou a vyplacením dlužné částky podnikateli obec podle něj budovu ze zástavy vyvázala.

Exstarosta Loučné nad Desnou Pavel Martínek (ČSSD) naopak půjčku, kterou před lety uzavřel s posvěcením zastupitelů, dodnes obhajuje. Podle něj byly peníze od soukromého podnikatele způsobem, jak se dostat k prostředkům na stavbu kanalizace, které tehdy obec k dispozici neměla.

„Byla to dobrá cesta, jak získat potřebné peníze, které chyběly na kanalizaci, protože jsme nechtěli jít do dlouhodobého úvěru,“ tvrdí Martínek.

Kvůli půjčce starosta přišel o funkci a vše vyšetřovala policie

Radnice se podle něj dohodla s podnikatelem, že jí půjčí 12 milionů korun a obec bude ručit domovem s pečovatelskou službou (DPS).

„Byli jsme se souhlasem zastupitelstva dohodnuti tak, že obec bude splácet pouze úrok a po čtyřech letech by vypsala soutěž na prodej DPS s minimální vyvolávací cenou 12 milionů,“ vysvětlil Martínek.

„Pokud by se našel kupec, který by dal víc, tak samozřejmě by DPS získal on a ze získané částky bychom vrátili těch 12 milionů. Pokud by se jiný kupec nenašel, tak by domov přešel do vlastnictví podnikatele, který nám poskytl tento úvěr, a my bychom tak úvěr vyrovnali,“ dodal.

Paradoxní přitom je, že obhajovaná transakce byla jedním z důvodů, proč Martínek přišel na jaře loňského roku o křeslo starosty a na postu ho vystřídal právě Sembdner.

Loučná kvůli sporné půjčce rovněž podala trestní oznámení na neznámého pachatele pro porušení práv při správě cizího majetku. Policie však nezjistila žádné porušení zákona a případ po několika měsících vyšetřování odložila.

Exstarosta: Udělala se z toho kauza s cílem dostat mě z funkce

Sám Martínek nesouhlasí s tím, že by Loučná kvůli půjčce musela zaplatit miliony korun navíc a že by hrozilo nebezpečí tamním seniorům v penzionu.

„Domov s pečovatelskou službou by samozřejmě fungoval dál. Nikdo by nešel pod most. Myslím si, že z této věci se udělala kauza za každou cenu s cílem dostat mě z funkce,“ uvádí exstarosta. Zdůraznil, že transakci tehdy zastupitelstvo odsouhlasilo jednomyslně, včetně jeho pozdějšího nástupce Sembdnera.

„Všem to připadlo jako dobré řešení. A titíž zastupitelé mě odvolali a podávali trestní oznámení. Zkrátka z celé věci udělali ohromné politikum, protože se jim to hodilo,“ je přesvědčen Martínek.

Současný starosta Sembdner ale oponuje: „To je známá rétorika pana Martínka. On nám tehdy neřekl všechny informace, mluvil jenom o výhodách, ale nevýhody zamlčel,“ řekl.

Loučná nyní uzavřela novou půjčku, kterou se z té původní vyvázala. „Naštěstí bylo možné takzvané refinancování. Nová půjčka je na deset let a za tu dobu zaplatíme navíc pouze jeden milion korun. Kdybychom dál nechali tu původní, tak bychom za kratší dobu zaplatili na poplatcích úplně zbytečně mnohem víc,“ uzavírá Sembdner.