Stromy, které budou tvořit alej kolem cyklostezky z Loštic do Palonína, si mohou lidé osvojit a na podzim i vlastnoručně vysadit.  (ilustrační snímek)

Stromy, které budou tvořit alej kolem cyklostezky z Loštic do Palonína, si mohou lidé osvojit a na podzim i vlastnoručně vysadit. (ilustrační snímek) | foto: Luděk Peřina, MAFRA

V budoucí aleji u loštické cyklostezky si lidé mohou adoptovat své stromy

  • 0
Svůj strom budou mít v Lošticích i lidé, kteří nemají zahradu. Mohou si ho totiž koupit a vysadit v rámci projektu s názvem Adoptuj si strom, dárek pro přírodu, který připravila loštická radnice s místním spolkem Sturm. Stromy se budou vysazovat na podzim kolem cyklostezky z Loštic do Palonína.

Loštice nabízí možnost osvojení stromů jak jednotlivcům, tak i školám, spolkům, institucím či firmám.

„Chceme lidi více zapojit do života města, aby si uvědomili, jak je životní prostředí důležité a že město je jejich a tvoří s ním jeden celek,“ říká starostka Loštic Šárka Havelková Seifertová. Podle ní tak bude i větší možnost zeleň kontrolovat.

„Když si lidé strom koupí a vysadí, budou se o zeleň víc zajímat a sledovat, zda stromy, nebo minimálně ten jejich, někdo neničí,“ míní starostka.

S nápadem vyzvat lidi k adopci přišel šéf spolku pro ochranu přírody Sturm Michal Trlica.

„Viděl jsem to ve Znojmě, tam jsou s adopcemi stromků velice úspěšní a dělají už třetí kolo,“ řekl Trlica.

Zájem je velký, volných zbývá už jen necelá polovina stromů

Podle starostky je právě cyklostezka pro zvýšení zájmu veřejnosti o adopci stromů ideální. Bude zde totiž vysazeno celkem 127 třešní, ořešáků a švestek. Každý zájemce o adopci obdrží za sedm set korun certifikát a přímo u stromu bude umístěna pamětní cedulka se jménem dárce a textem, který osvojitel sám určí. Každý může adoptovat maximálně tři stromy.

„První dny po spuštění rezervace ukázaly, že zájem je velký. Už teď je jich rozdaných přes polovinu,“ pochvaluje si starostka.

Místní si projekt pochvalují. „Nápad se mi moc líbí, už jsme si také strom adoptovali a těším se, jak jej vysadíme a pak při cyklovýletech budeme spolu s dětmi sledovat, jak se naší třešni pěkně daří,“ svěřila se například Blanka Zdráhalová z Loštic.

Adoptovat strom mohou lidé do 30. září, podrobnější informace jsou na internetových stránkách města. Samotná výsadba se uskuteční v říjnu, radnice zájemce o termínu s předstihem informuje. Starostka věří, že projekt bude pokračovat.

„Určitě se najde řada dalších možností, jak umožnit další takové adopce,“ ujistila.