Sobota 28. ledna 2023, svátek má Otýlie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 28. ledna 2023 Otýlie

Tvarůžkárna byla na unijní předpisy připravená, boj byl o ochrannou známku

  14:13
Majitelům firmy A. W., kteří začátkem 90. let zrestituovali rodinnou tvarůžkárnu v Lošticích na Olomoucku, vstup do Evropské unie před 15 lety velké problémy nepřinesl. Výrobu přizpůsobili kriteriím západoevropského trhu dlouho předtím. I tak si ale s regulemi prožili své když bojovali o uznání jedinečnosti hanáckého sýra.

Ilustrační snímek | foto: A. W. Loštice

„Když jsme podnik přebírali, byla na spadnutí rekonstrukce výrobny. Snažili jsme se rovnou vyhovět všem předpisům, které v té době panovaly v Evropě. Uvažovali jsme totiž o vývozu do Rakouska a Německa, proto jsme se poohlíželi po podmínkách, jaké si tyto země kladou,“ vysvětluje dnes 73letý Karel Hlaváček, pravnuk zakladatele loštické tvarůžkárny Aloise Wesselse.

Hlaváček dostal v roce 1991 podnik v restituci zpět spolu s dalšími šesti příbuznými. Nikdo z nich nepracoval v potravinářství.

„Všechny naše zkušenosti se ale i tak potkaly v jednom bodě – a to, že když se něco dělá, tak se to má dělat pořádně,“ podotýká Hlaváček.

Nové provozy majitelé vybavili podle evropských standardů v době, kdy to v Česku zdaleka nebylo nutné. Dřevo ve výrobě vyměnili za nerez a zacházeli i do takových detailů, jako byly bezdotykové vodovodní baterie. Nakonec se to vše ukázalo jako prozíravé. Když pak Česko vstoupilo do EU, loštická tvarůžkárna už měla vše hotové.

„Sice jsme postupně museli plnit další požadavky, které se vynořovaly, ale už nešlo o žádné obrovské investice,“ dodal Hlaváček.

Změna chuti se nedá změřit, zvlášť u zrajícího sýra

Technologie výroby syrečků zůstala podle něj stejná, změnily se ale výrobní prostředky.

Pohled do historie tvarůžků

„Zásadním krokem bylo to, že jsme přešli na nerezové vybavení celé provozovny. Dřív se tam používala dřevěná prkna nebo dřevěné bedničky na odkapávání tvarůžků. Po všech zkouškách a konzultacích jsme ale zjistili, že dřevo není vhodné z hygienického hlediska. Jeho čištění bylo natolik pracné, že daleko jednodušší bylo používat nerezové materiály,“ vysvětlil Hlaváček.

Nerez podle něj výrazně zasáhl i do mechanizace. „Spoustu ručních operací jsme nahradili strojními,“ dodal.

Změnilo to chuť tvarůžků? Karel Hlaváček si myslí, že ne.

„I když naši kritici občas nostalgicky říkají, že tvarůžky už nejsou, co bývaly, nikdo nedokáže změřit, že to tak skutečně je. Mám za to, že Olomoucké tvarůžky jsou pořád stejné,“ říká.

Jak vysvětluje, tvarůžky jsou zrající sýr, který z technologických důvodů není možné expedovat ve stoprocentní zralosti.

„Nedaly by se tak ani zabalit. Vhodným ošetřováním se však mohou nechat dozrát,“ dodává.

O značku olomoucké tvarůžky se vedla tvrdá bitva

Po vstupu do EU musela loštická tvarůžkárna bojovat o jedinečnost svých výrobků. Na paty jí totiž šlapali němečtí výrobci takzvaných harckých sýrů, kteří se zabydlovali v marketech mezinárodních řetězců.

„Vyrábějí se ze stejné suroviny, ale technologie je trochu jiná a výsledek také. Dospěli jsme proto k tomu, že Olomoucké tvarůžky jsou unikátem, který je potřeba nějak ochránit,“ popisuje Hlaváček.

Výroba Olomouckých tvarůžků nikdy nebyla žádným tajemstvím, existovala dokonce státní norma, jak se mají vyrábět, patentovou ochranu však nikdy neměly.

„Chtěli jsme navázat na někdejší Lisabonské dohody přiznávající Olomouckým tvarůžkům jejich jedinečnost. Bohužel je nebylo možné aplikovat přímo na náš výrobek v době, kdy jsme vstupovali do EU. Za pochodu se totiž změnila pravidla pro přístupové procedury. Bylo nutné znovu požádat,“ vysvětlil jednatel.

Firma tak v Bruselu zažádala o udělení ochrany zeměpisného označení.

„Nechtěli jsme originalitu původu, protože to by se tvarůžky musely vyrábět jen z tvarohu z Olomoucka. To by byl nesmysl, i v minulosti se používal tvaroh pocházející ze široka daleka,“ poznamenal Hlaváček.

Získat ochranu zeměpisného označení trvalo mnoho let. Mimo jiné proti jejímu udělení protestovali právě výrobci harckých sýrů, kteří jeden ze svých výrobků pojmenovali Olmützer Quargel. Loštičtí ale dokázali vzdorovat a v roce 2010 ochrannou „známku“ získali.

Dnes vyrábějí 2 100 tun tvarůžků ročně. Zásobují jimi kromě českých obchodů také zákazníky v Maďarsku, Polsku a na Slovensku. Ve výrobě přitom zápasí na hraně výkonového maxima, plánují proto výstavbu nové továrny. V tom, aby ji jednou otevřeli v Lošticích, jim brání poslední nevykoupené pozemky v nové průmyslové zóně.

Druhé kolo prezidenstkých voleb bude 27. a 28. 1. 2023. Volební místnosti jsou otevřeny v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00.

  • Nejčtenější

Kometa je předposlední, Sparta jásá. Třinec i počtvrté zaváhal s Budějovicemi

Základní část hokejové extraligy zamířila do poslední čtvrtiny. Nedělní program přinesl kompletní 40. kolo. Kometa...

Jágrův rekordní gól nestačil. Lídr vyhrál i derby, Sparta zdolala Kometu

Hokejová extraliga ve 39. kole lákala hned na dva velké šlágry. Vedoucí Pardubice přemohly na vlastním ledě hradeckého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Krize Třince trvá, naopak uspěla Kometa i Kladno. Boleslav zdolala Olomouc

Tři čistá konta a dvě ukončené série proher nabídlo 41. kolo hokejové extraligy. Kladno přemohlo Liberec, Kometa si...

Babišova vyostřená kampaň žene nerozhodnuté mladé k Pavlovi, míní politolog

Premium Dva dny zbývají do začátku druhého kola prezidentských voleb. Podle politologa Jakuba Lyska z Univerzity Palackého v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Proletěl ve vírníku půl světa. Cesta stojí jako autem, říká nadšený pilot

Premium Splnil si sen díky tomu, že vyměnil padáky, letadla a vrtulníky za vírníky. Stroje, s nimiž proletěl kus světa a jež se...

Několik lidí se dostalo na dotyk ke klenotům. Hrad je označil za odborníky

Premium Zatímco jiní mrzli v několikahodinových frontách venku před katedrálou svatého Víta, aby z několika metrů spatřili na...

Přání bank je vyslyšeno. Za předčasné splacení hypotéky si lidé připlatí

Premium Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se změní. Banky si budou moci účtovat nejen administrativní náklady v...

Fotbal se mění, Slavia také. Trpišovský exkluzivně o trendech i návratu Stancia

Premium Když se ve chvilce volna vyrazil projít po pískovcových útesech a díval se, jak do skal narážejí mořské vlny, hlavou mu...

Hasiči sundali lyžaře z lanovky, pomáhali uprchlíkům. Zachránili i chameleona

Téměř 8 000 výjezdů si loni připsali hasiči v Olomouckém kraji. Zasahovali u dopravních nehod, požárů, přívalových...

Díky teplé zimě v Olomouckém kraji zůstávají čápi i husy, havrani jsou pryč

Ptákům nezvykle teplé počasí letošní zimy na Moravě nijak nevadí. Ba naopak. Díky dostatku potravy nemají někteří z...

Ženu zlákal nákup akcií ČEZ, podvodník jí vysál účet a vzal si na ni úvěry

Na výhodné nákupy akcií ČEZ se nechala přes sociální sítě nalákat starší žena z Přerovska. Neznámý pachatel ji...

Pavilon Franz Josef jde k zemi, olomouckým pacientům sloužil 126 let

Areál Fakultní nemocnice v Olomouci brzy změní svou podobu. Začátkem února totiž půjde k zemi jeho nejstarší budova...

Advantage Consulting, s.r.o.
SPECIALISTA CI (45-55.000 Kč+BENEFITY)

Advantage Consulting, s.r.o.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 45 000 - 55 000 Kč

Evropu čeká nemovitostní zvrat, varují experti. Hrozí potíže s financemi

Problémy s financováním exkluzivních staveb v evropských metropolích naznačují, že by Evropu mohl na realitním trhu...

Přání bank je vyslyšeno. Za předčasné splacení hypotéky si lidé připlatí

Premium Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se změní. Banky si budou moci účtovat nejen administrativní náklady v...

Z šestnáctileté dívky se vlivem vzácného onemocnění stala stařenka

Raizel Grace Calago z Filipín se ještě před dvěma lety účastnila soutěže krásy. Dnes ale vypadá jako padesátiletá žena...

Největší zlo jsou cukry, tuky tělo potřebuje, říká výživový specialista

Premium Výživová doporučení se mění. Dokonce i tuky, které bývaly na černé listině, už jsou brány na milost a staly se součástí...

„Nadzvukový strategický bombardér“ Mjasiščev M-50 byl falešným strašákem

V roce 1959 vzlétl prototyp vizuálně zajímavého stroje Mjasiščev M-50. Sověti chtěli nadzvukový letoun pro dopravu...