Stovka longboardistů sjíždí tři dny Ecce Homo Freeride

  • 1
Na longboardech se řítí po trati u Šternberka klidně v šedesátikilometrové rychlosti bez ohledu na počasí nebo denní dobu. Přes sto přihlášených jezdců na longboardu nejen z České republiky potvrdili v sobotu ráno pořadatelé Ecce Homo Freeride.

Od pátku do neděle patří část trati Ecce Homo těm, kteří rádi jezdí freeride neboli jednoduše z kopce dolů. Závod pořádá lokální klub jezdců na longboardech „Starhill Longboarders“ a je určena začátečníkům i pokročilým jezdcům bez věkového omezení.

Na místě jsou nejen čeští závodníci, ale také nadšenci z Maďarska, Slovenska nebo Německa. V pátek se závodníci proháněli po trati až do jedné ráno.

„Budeme jezdit od rána do večera za jakéhokoliv počasí a na vlastní nebezpečí. Na trati budou probíhat organizované vývozy jezdců na kopec a program pro freeridery máme připraven jak pro začínající, tak pro pokročilé na den i na večer,“ uvedl organizátor akce Dalimil Vojkůvka.

Pořadatelé zkontrolují longboard

„Má-li vaše dítě longboard, nebo sami longboard zkoušíte, a rádi byste na něm chtěli jezdit rychleji a přitom bezpečně, zastavte se za námi na Hollywood do křižovatky nad obcí Lipina. Zkontrolujeme vám longboard a chrániče, naučíme vás brzdit, lépe zatáčet, ukážeme vám, proč je longboard pohodlnější a někdy rychlejší než in-line a co vše s ním lze dosáhnout,“ láká Vojkůvka.

Kvůli závodům je část trati uzavřená už od čtvrtka 4. července od 17 hodin. Uzavírka platí do neděle do 17 hodin. „Jde o úplnou uzavírkou komunikace III. třídy v úseku od křižovatky s ulicí Na Valech po křižovatku se silnicí I/46 nad obcí Lipina a její průjezd automobilem nebo na kole bude možný pouze po domluvě s organizátory akce. Objízdná trasa je vedena po silnici I/46 a přilehlých místních komunikacích,“ popisuje Vojkůvka.

Uzavřený úsek pro závodníky je dlouhý 2,7 km, široký přes 6 metrů s příjemným sklonem a třemi zatáčkami. „Je vhodný jak pro úplné začátečníky kteří se teprve na longboardu učí až po pokročilé které baví rýchlé jízdy od 20 – 60 kilometrů za hodinu,“ říká Vojkůvka.