V rodinném domě s autoservisem v Lobodicích došlo během opravy auta k výbuchu,...

V rodinném domě s autoservisem v Lobodicích došlo během opravy auta k výbuchu, po kterém vzplála celá budova. Plameny zničily většinu střechy i zaparkovaná auta. | foto: HZS Olomouckého kraje

Opravář řezal na autě palivovou trubku, po explozi vzplál celý dům

  • 19
Vážné následky měla oprava auta, kterou prováděl muž v autoservisu v Lobodicích na Přerovsku. Jiskra způsobila výbuch, při kterém utrpěl popáleniny, navíc následně začal hořet celý dům.

Muž ve středních letech prováděl podle dosavadních zjištění vyšetřovatelů ve středu dopoledne opravu auta v průjezdu rodinného domu, v němž je současně i autoservis.

„Ve chvíli, kdy přeřezával přesně nezjištěnou část palivové soustavy vozu, došlo k zajiskření a následné explozi, která způsobila požár domu,“ popsala dnes přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Požár domu s autoservisem

Výbuch a hořící budovu nahlásilo po půl jedenácté na tísňovou linku hasičů hned několik lidí z okolí, na místo proto vyjely profesionální jednotky z Kojetína, Přerova a Olomouce společně s dobrovolnými hasiči z Tovačova, Lobodic a Dubu na Moravou. 

„Plameny velmi rychle zachvátily střechu budovy. Hasiči při průzkumu vyloučili, že by exploze a požár měly souvislost s tlakovými lahvemi, samotný zásah pak museli absolvovat v dýchacích přístrojích. Při hašení a rozebírání téměř zcela vyhořelé střešní konstrukce také využili kvůli bezpečnosti výškovou techniku,“ nastínil mluvčí krajského hasičského sboru Zdeněk Hošák.

Požár, při němž shořelo v budově i několik zaparkovaných aut a výše škod je proto předběžně odhadnuta na půldruhého milionu korun, se podařilo zcela zlikvidovat až krátce před patnáctou hodinou.

Hasiči na závěr ještě prohlédli objekt s pomoci termokamer, aby vyloučili možná skrytá ohniska.

Zraněný muž byl po prvotním ošetření záchrannou službou letecky přepraven do popáleninového centra brněnské fakultní nemocnice, nezvládnutá oprava pro něj ještě může mít dohru u soudu.

„V souvislosti s touto událostí policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedla Zajícová.