ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Litovelsko pošle jižní Moravě přes milion. Morální povinnost, říká starosta

  • 2
Přes milion korun daruje litovelská radnice společně s okolními obcemi lidem z jižní Moravy, kterým v červnu domovy zničilo tornádo. Pro Litovelské jde o zvláštní situaci, neboť řádění stejného živlu před lety sami zažili.

Zastupitelé Litovle se v úterý sešli na mimořádném jednání, na které si přivstali, neboť začínalo nezvykle už ve čtvrt na osm ráno.

„Spousta lidí přijela i z dovolených, bál jsem se, že se nesetkáme. Nakonec jsme jednomyslně odhlasovali částku 770 tisíc z rozpočtu města. Půjde na transparentní účty obcí Hrušky, Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves, měst Hodonín a Břeclav a na Jihomoravský kraj. Vychází to na 110 tisíc každému subjektu,“ shrnul starosta Viktor Kohout.

Na desetitisícové město jde o výraznou částku, jež převyšuje dary mnohonásobně větších měst z regionu. Přesto podle Kohouta návrh prošel bez zásadních připomínek.

„Naše město bylo v minulosti dvakrát zasaženo velkou povodní, tornádem a také jsme byli loni kvůli covidu na čtrnáct dní uzavření. Dostalo se nám nemalé materiální i finanční pomoci od občanů, podniků, státu či nadací, takže cítíme morální povinnost pomoci,“ připomněl starosta těžké chvíle města ležícího na řece Moravě z nedávné minulosti.

Jak vypadaly následky řádění tornáda v Litovli

V úterý se sešla rovněž valná hromada Mikroregionu Litovelsko, která odsouhlasila dar 230 tisíc na účet Jihomoravského kraje.

„Všech třiadvacet našich obcí mělo částku po deseti tisících rozdělenou na podporu kultury, ale vzdaly se jí ve prospěch sbírky,“ nastínil Kohout.

„K tomu si některé obce ještě samostatně odhlasovaly nebo odhlasují další mimořádné podpory. Vím, že minimálně 300 tisíc poputuje navíc z Bílé Lhoty, Senice na Hané, Náměště na Hané, Choliny a jiných. Je to těžké, ale když je vůle, dají se peníze najít,“ dodal.

Na jižní Moravu tak z Litovelska nakonec poputuje částka přinejmenším 1,3 milionu.

Mohutné tornádo prošlo jižní Moravou a poničilo stovky domů: 

29. června 2021