ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Případ dvojice, která napadla a urážela romské děti, míří k žalobci

  • 11
Kriminalisté ukončili vyšetřování potyčky, při které v dubnu muž a žena v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku napadli pět romských dětí. Policisté navrhli dvojici obžalovat ze tří trestných činů.

„Spis policie předložila Okresnímu státnímu zastupitelství v Přerově s návrhem na podání obžaloby na muže a ženu z trestných činů, z nichž byli již dříve obviněni, tedy ublížení na zdraví, výtržnictví a hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob,“ uvedla přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Dva dospělí, kterým hrozí až pět let vězení, napadli pěti dětí v neděli 7. dubna v lipnickém zámeckém parku. Útok ohlásili v ten samý den navečer rodiče. Podle policie pak dvěma dětem zajistili ošetření v nemocnici, jedno bylo ošetřeno ambulantně a druhé tam zůstalo na pozorování.

Server Romea.cz, který na událost upozornil, uvedl, že lékařské ošetření musely vyhledat tři děti - čtrnáctiletý chlapec s otřesem mozku a pohmožděnými zády, dvanáctiletá dívka s pohmožděnou páteří a přeraženým nosem a další dívka s poraněným hrudníkem.

Policie zpočátku napadení prověřovala jako přestupek proti občanskému soužití. Po třech dnech si ovšem případ převzali kriminalisté, kteří změnili právní posouzení toho, co se v zámeckém parku odehrálo.

Příbuzná jednoho z napadených chlapců před časem uvedla, že příčinou potyčky byl zřejmě konflikt mezi šestnáctiletou dcerou útočícího muže a některým z romských dětí, který se stal několik dní před incidentem.

„Šlo ale o úplně jiné děti. Prostě přišel a začal mlátit každé romské dítě, které mu přišlo pod ruku,“ řekla žena pro Romea.cz. Server citoval i dalšího svědka, který vypověděl, že agresor během útoku minimálně jednomu z dětí vulgárně rasisticky nadával.