VIDEO: Vojáci s tanky, obrněnci i vrtulníky bránili Libavou před nepřítelem

  • 6
Téměř tisíc vojáků z několika jednotek a rovněž z armád Slovenska, Maďarska či Polska se zapojilo do cvičení českých armádních pozemních sil Czech Lion 2019, jehož polní část tento týden vrcholila ve výcvikovém prostoru Libavá. Do akce byly nasazeny mimo jiné tanky, bojové vozy pěchoty, koloví obrněnci Pandur nebo vrtulníky Mi-24

V pátek končící cvičení prověřovalo hladké fungování společného nasazení armád několika států v zahraničních operacích a bylo zaměřeno na schopnosti velitelů a mezinárodních štábů velet jednotkám, společně plánovat, řídit boj a pružně reagovat na vývoj situace na bojišti.

„Cvičení je unikátní tím, že společně cvičí příslušníci různých armád a komunikačním jazykem je angličtina, navíc jsou místa velení rozvinuta na několika místech zároveň a v maximální míře jsou využívány počítačové simulace,“ upozornil tiskový a informační důstojník Ladislav Kabát.

Díky zapojení brněnského Centra simulačních a trenažérových technologií, které využívá standardizovanou aplikaci NATO, je podle něj možné vytvořit takové prostředí, v němž velitelé a štáby v koaličním kontextu řídí obranné i útočné operace opravdu komplexně.

Součástí cvičení byl scénář, při němž nepřítel překročil hranice a zaútočil. Vojáci tak měli za cíl usměrnit jeho pohyb tak, aby ho dostali do nevýhodné pozice, poté jeho postup zastavili, část zničili a zbytek zatlačili zpět.

V prostoru Velká Střelná se tak na Libavé proháněly a střílely tanky T-72M4CZ, bojová vozidla pěchoty BVP-2 či koloví obrněnci Pandur, do dělostřelecké části byly zapojeny mimo jiné houfnice Dana a svou techniku měla příležitost vyzkoušet rovněž četa minových vrhačů.