Špatné podmínky v přerovském lazaretu nafotila asistentka senátorky Jitky...

Špatné podmínky v přerovském lazaretu nafotila asistentka senátorky Jitky Seitlové Marie Šuláková. | foto: Marie Šuláková

Šest za šest. Na prázdná lůžka „lazaretu“ přibývají lidé

  • 5
Sotva se přerovským sociálním pracovníkům podařilo umístit některé z dlouhodobě nemocných lidí z „lazaretu“ v Dluhonské ulici v Přerově, jeho provozovatel Pavel Mirga volná místa okamžitě zaplnil dalšími lidmi. A to přesto, že avizoval, že končí. O ubytovnu už se začala zajímat i policie.

Šest z čtyřiatřiceti dlouhodobě nemocných obyvatel „lazaretu“ v přerovské Dluhonské ulici, kde lidé žijí v nevyhovujících podmínkách, už se sociálním pracovníkům podařilo umístit jinam. Další na svá místa čekají, provozovatel ubytovny však celou situaci komplikuje.

Když ve čtvrtek ráno přišli zaměstnanci magistrátu za lidmi na pravidelnou kontrolu, zjistili, že všech šest uvolněných lůžek stihl Pavel Mirga opět zaplnit. A to přesto, že minulý týden oznámil, že o ubytované už se starat nebude a na konci měsíce jim vyprší smlouva.

„Na začátku bylo v této ubytovně 34 lidí, dodnes se nám podařilo umístit pět z nich do zařízení v Brně a jeden člověk z Přerovska se ve čtvrtek přestěhoval do přerovského domova pro seniory. Pan Mirga ale nečekaně tyto volné postele poskytl dalším šesti zdravotně postiženým lidem,“ řekla mluvčí magistrátu Lenka Chalupová.

Sociálním pracovníkům Mirga řekl, že jde o lidi, kteří žili v jeho již dříve zavřené ubytovně v Tovární ulici. „Ta je kvůli špatnému stavu zavřená, ale v nějaké přístavbě zboku budovy prý měli žít ještě tito lidé. Nový domov teď budeme muset najít také pro ně,“ říká Marta Šintáková, vedoucí oddělení sociální prevence a pomoci přerovského magistrátu.

Podle Šintákové Mirga uvedl, že novým obyvatelům ubytovny v Dluhonské ulici skončila smlouva na konci roku. „Podobně jako těm třem, které někdo minulý týden odložil na chodbu brněnské Nemocnice Milosrdných bratří. Prý si tak pouze fyzicky vynutil jejich odchod,“ shrnuje Šintáková.

Přestože pro některé z obyvatel „lazaretu“ už mají sociální pracovníci zajištěná místa, pro další se je zatím nedaří nalézt. „Vyřešené máme lidi, kteří pocházejí z Brna. někteří už domov našli a další je budou následovat. Také přerovské obyvatele máme umístěné, pro ty ostatní, kterých je bohužel většina, zatím umístění stále hledáme. Jednáme s příslušnými městy,“ uzavírá Šintáková.

O ubytovnu už se začala zajímat i policie. „Mohu potvrdit, že jsme přijali oznámení, které prověřujeme a zjišťujeme, zda případně nedošlo ke spáchání protiprávního jednání. Vzhledem k tomu, že je prověřování na samotném počátku, není možné sdělit žádné bližší informace,“ uvádí policejní tisková mluvčí Irena Urbánková.