Horní náměstí budou osvětlovat lampy typu UrbanStar.

Horní náměstí budou osvětlovat lampy typu UrbanStar. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Primátor nečekal na soud a nakvap nechal vyměnit lampy v Olomouci

  • 145
Primátor Olomouce Martin Major nechal během sobotního dopoledne vyměnit lampy na Horním náměstí. Jeho krok byl nečekaný především proto, že stále běží soud o podobu lamp. Dělníci namontovali osvětlení Philips UrbanStar, architekt Jan Šépka se ale soudí o to, aby na náměstí stály jím navržené lampy lidově zvané plácačky. Vytvořil je přímo pro toto náměstí.

Šépka byl před lety jedním z autorů nové podoby zrekonstruovaného náměstí a její součástí byl i vzhled lamp. Osazení „plácaček“ se domáhá na základě autorského zákona. Celý spor už řeší i soud (více čtěte zde).

Doposud platilo předběžné opatření, které osazení primátorem protežovaného osvětlení UrbanStar zakazovalo. To však primátorovi ve výměně lamp nezabránilo. „Řekl bych, že do hodiny bude hotovo,“ podotkl Major kolem jedenácté hodiny dopoledne přímo na Horním náměstí.

Dělníci zde vyměnili všechny lampy. Ty stávající byly kritizovány za to, že nedokážou střed města dostatečně osvětlit.

Předběžné opatření už neplatí, hájí se primátor

Architekt Jan Šépka se svým právníkem podle Majora nepodali zjednodušeně řečeno ke svému předběžnému opatření včas návrh na zahájení samotného řízení. Běžně na to soudce ze zákona stanovuje patnáctidenní lhůtu, nyní to ovšem bylo pouze čtrnáct dní.

„Ta uběhla, předběžné opatření tak tímto zaniklo, žádné v tuto chvíli není,“ tvrdí primátor Major. Zdůraznil, že jedná v souladu se zákonem a s rozhodnutím rady města Olomouce.

Sám architekt Jan Šépka označuje přístup města za arogantní. „Je to naprosto nepochopitelné,“ míní Šépka. O podobném případu za svoji praxi nikdy neslyšel.

„Příslušný dokument jsme soudu dodali, uhradil jsem soudní poplatek,“ doplnil architekt na primátorův důvod pro výměnu lamp. Městu podle něj hrozí od soudu až stotisícová pokuta. „A pak další a další dokud neuvede náměstí do původního stavu,“ varoval Šépka.

Spor o lampy se táhne už od jara

Vše si vysvětluje tím, že Major chce za každou cenu dosáhnout splnění svého předvolebního slibu o výměně osvětlení Horního náměstí. „Aroganci a politiku, nic jiného v tom nevidím,“ dodal Šépka. Major tak příštímu vedení města, které vzejde z říjnových komunálních voleb, odkázal dluh. „Příští zastupitelé a radní to budou muset za něj řešit,“ upozornil dále architekt.

S městem je ve sporu o lampy už od jara. Primátor chtěl na náměstí lampy typu Philips UrbanStar, Šépka to označil za porušení autorských práv, která k srdci města coby spoluautor nynější podoby centra města má. „Jeho“ lampy nebyly na náměstí původně nainstalovány proto, že s jejich podobou nesouhlasili památkáři.

,