Na Moravu po sedmnácti letech přiletěly labutě žijící v ruské tundře

  • 15
Poprvé od roku 2001 zavítaly na střední Moravu labutě malé. Ornitologové na ně narazili na Moravičanském jezeře na Šumpersku. Běžně žijí tyto labutě v tundře na severu Ruska, na zimu táhnou na pobřeží Německa, Velké Británie a Irska. Do střední Evropy se však zatoulají jen velmi vzácně.

Ornitologové jsou z příletu labutí malých nadšeni, na Moravičanském jezeře u Mohelnice jsou nyní k vidění dva ptáci.

Když se na střední Moravě tyto labutě objevily naposledy, což bylo v roce 2001, bylo jich dvacet. Usídlily se tehdy na rybníku u Šumvaldu na Olomoucku.

„Předtím byla jedna pozorována v roce 1995 na Hradeckém rybníku v Tovačově a v roce 1993 další na Záhlinických rybnících na Kroměřížsku,“ vypočítává Jiří Šafránek, místopředseda Moravského ornitologického spolku.

Labutě malé se v České republice objevují pouze výjimečně. Běžně žijí v tundře na severu Ruska v mokřadech při Severním ledovém oceánu.

„Na zimu pak táhnou na pobřeží Německa, Velké Británie a Irska. Do střední Evropy se zatoulají jen velmi ojediněle,“ dodává Šafránek.

Labuť malá je menší než v tuzemsku běžná labuť velká, od níž se pozná podle žlutě zbarveného zobáku.

Návrat labutě malé

Žlutou skvrnu na zobáku má podle ornitologů ovšem mnohem menší než labuť zpěvná, která pochází také ze severu Evropy a v tuzemsku hnízdí na Zámeckém rybníce v Chropyni.

„Labuť malá má kratší krk než její dvě příbuzné labutě. I přesto, že je malá, tak je větší než husa, váží pět až šest kilogramů a má rozpětí křídel kolem 175 centimetrů,“ srovnává Šafránek.

Spolu se svými kolegy předpokládá, že obě labutě malé u nás na zimu nezůstanou, a budou pokračovat v tahu na pobřeží západní Evropy.