Kůň i s jezdkyní spadli do hluboké jámy a zvíře se z ní samo nedokázalo dostat....

Kůň i s jezdkyní spadli do hluboké jámy a zvíře se z ní samo nedokázalo dostat. Hasičům nakonec trvala záchranná akce čtyři hodiny. | foto: HZS Olomouckého kraje

Kůň spadl do čtyřmetrové jámy, hasiči ho zachraňovali několik hodin

  • 18
Čtyřhodinovou záchrannou akcí hasičů skončila na Prostějovsku vyjížďka jezdkyně na koni. Na louce se totiž propadli do několik metrů hluboké jámy a zatímco ona se dokázala ven dostat, zvíře zůstalo uvězněné.

Hlášení o koni v jámě na louce mezi Růžovem, místní částí obce Stražisko, a Přemyslovicemi dostali hasiči v neděli krátce před půl pátou odpoledne.

„Na místo vyjeli profesionální hasiči z Konice a dobrovolné jednotky ze Stražiska a Přemyslovic. Po příjezdu zjistili, že kůň se propadl přední částí těla do jámy na louce hluboké asi čtyři metry a následně tam sklouzl celý,“ uvedla mluvčí krajského hasičského sboru Vladimíra Hacsiková.

Záchrana koně z jámy

Jezdkyni se sice podařilo dostat ven, byla ale zraněná a na místo proto dorazila také posádka záchranné služby. Před hasiči pak stál nelehký úkol dostat zvíře co nejšetrněji z úzké hluboké jámy. Na místo proto povolali technický automobil z Olomouce a z Prostějova také vůz s technickým kontejnerem používaným při závalech.

„Hasiči pak zapažili část výkopu a současně s tím odčerpávali z jámy vodu. Pomocí bagru zešikmili jednu stranu jámy a tím si připravili prostor pro snazší vyproštění koně. Zvíře se poté podařilo podvázat popruhy a pomocí techniky ho po téměř čtyřech hodinách hasiči dostali ven,“ shrnula Hacsiková.

„Velmi složitý a náročný zásah bude mít s největší pravděpodobností šťastný konec, podle veterináře byl kůň pouze lehce zraněn a je v dobré kondici,“ dodala.