VIDEO: Centrum Hranic zdobí strom kraslicovník posetý třemi tisíci vajec

  • 0
Nejen o Vánocích mají Hranice ve svém centru nazdobený strom. Už podruhé zkrášlil město také během velikonočního období. Strom dostal název Kraslicovník hranický.

Letošní kraslicovník zdobí 3 300 kraslic, zdaleka ovšem nejde pouze o klasická vyfouknutá vejce.

„Ale také o kraslice umělé, dřevěné, z papíru nebo ze dřeva a kovu. Je to přehlídka často až neuvěřitelných technik zdobení velikonočních vajec,“ nastínila Naďa Jandová, ředitelka Městských kulturních zařízení Hranice, která za nápadem stojí.

Hranický kraslicovník

„Inspirovali jsme se v Rakousku, kde jsme v soukromé zahradě viděli strom s větvemi, které zdobilo deset tisíc kraslic. Rozhodli jsme se, že i my tímto způsobem oživíme centrum Hranic,“ popsala Jandová.

Na deset tisíc kraslic zatím Hraničtí nedosáhli, ale rychle se k tomuto číslu přibližují. Už loni, když organizátoři poslali výzvu do místních škol, školek nebo spolků, sešlo se na stromě 2 500 kraslic. O osm stovek vajec pak ale strom přišel kvůli silnému větru, který poznamenal jeden den loňského velikonočního období.

Nazdobení znamenalo trávit hodiny na vysokozdvižné plošině

Zbytek přečkal pečlivě uložený do letoška, kdy dobrovolníci darovali městu dalších 1 600 kraslic.

„Nosily je další školy, kraslice vyrábělo i mateřské centrum, a dokonce i studenti gymnázia, kteří nás zásobili originálními černobílými kraslicemi,“ pochvaluje si Jandová. Letošní počasí tvůrcům stromu zatím přeje. To, aby se Kraslicovník nestal obětí vandalů, hlídají zase kamery městské policie.

Velikonoční strom stojí na stejném místě, kam město tradičně upevňuje i vánoční strom. Také dodavatele mají Hranice pořád stejného.

„Už podruhé nám ho darovala obec Střítež nad Ludinou, která nás nechala vybrat mezi stromy určenými ke kácení,“ vysvětlila Jandová.

O samotné zdobení Kraslicovníku se postaraly dvě ženy, z nichž každá strávila šestnáct hodin na vysokozdvižné plošině. Radost bude Kraslicovník hranický dělat až do konce dubna.