ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: HZS

Firma vyvezla tisíce tun kalů na pole, náprava bude stát čtvrt miliardy

  • 488
Za znečištění krajiny, jehož náprava bude stát obří částku, stíhá policie soukromou firmu z Prahy i její jednatelku. Společnost vozila na pole na Prostějovsku kaly z čističek, pro které už neměla skladovací místo. Bylo jich 31 tisíc tun.

Podle policie pražská firma vyvážela kaly pocházející z čistíren odpadních vod z oblasti střední Moravy na pozemek u Kralic na Hané v letech 2015 až 2017.

„Podle zjištění kriminalistů se firmě, která měla oprávnění na nakládání s uvedeným materiálem, zaplnily skladovací kapacity. Protože ale nemohla přerušit odběr odpadu, k němuž se zavázala ve smlouvě, vyřešila situaci jeho odvozem na zmíněnou lokalitu,“ popsal prostějovský policejní mluvčí František Kořínek.

Podle předběžných odhadů bude odvoz kalů, jejichž množství by zaplnilo přibližně dva a půl tisíce naložených Tater 815, společně se sanací znečištěné orné půdy stát zhruba 250 milionů korun.

Třiapadesátiletá jednatelka firmy i samotná společnost jsou nyní obviněny z trestného činu neoprávněného nakládání s odpady. Ženě hrozí v krajním případě až pět let vězení, firmě zrušení.