KOV(ID) 2020. Epidemie posloužila kovářům jako inspirace

  • 1
Sochy lidí či zvířat, pavoučí rodina nebo abstraktní objekty jsou k vidění v přerovské galerii na výstavě KOV(ID) 2020. Umělecká díla představují reakci na poslední měsíce a pandemii koronaviru.

Velmi rychlou a zřejmě vůbec první výtvarnou odpověď na epidemii nemoci covid-19 u nás představila Galerie města Přerova. V jejím interiéru vystavuje multifunkční umělec Ondřej Géla z Milostovic na Opavsku kované obličejové masky proti koronaviru, před galerií pak milovníci umění mohou obdivovat velké kované skulptury uměleckého kováře Michala Ptáčka ze Starého Jičína.

KOV(ID) 2020

Výstava dostala název KOV(ID) 2020, což je hříčka s oficiálním názvem onemocnění a identitou, která se v použitém kovu skrývá – KOV(ID).

Venkovní výstava se koná poprvé v desetileté historii galerie na historickém Horním náměstí.

„Chceme návštěvníkům nabídnout možnost nových kulturních zážitků a zároveň maximalizovat hygienický komfort. Kdo nebude chtít navštívit interiér galerie, může se pokochat venku obřími plastikami, které jsou rozesety na nádvoří galerie i po celé rozloze zámeckého příkopu,“ uvedla vedoucí galerie Lada Galová.

Sochy lidí či zvířat, pavoučí rodina nebo abstraktní objekty jsou speciálně nasvíceny pro možnosti nočních prohlídek.

Venkovní prohlídky byly původně to jediné, co Galová hodlala Přerovanům nabídnout. Názor změnila po návštěvě výtvarných dílen obou mladých výtvarníků.

„Nemohla jsem jinak, než odprezentovat i drobné objekty pocházející z kovadliny Michala Ptáčka ve vnitřních vitrínách nebo návrhové črty obličejových masek Ondřeje Gély, kterých je v pískových paspartách k vidění na stěně galerie hned třináct,“ vysvětlila. Výstava bude otevřena do srpna.