ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

U manželů z Prostějovska se podezření na nákazu koronavirem nepotvrdilo

  • 22
Dva lidé z Olomouckého kraje se museli podrobit testu, který v úterý večer vyloučil nákazu novým typem koronaviru. Jde o manželský pár z Prostějovska, který se nedávno vrátil ze severní Itálie. Muž i žena trpí příznaky akutního respiračního onemocnění, které má lehký průběh. Po návratu oba zůstali dobrovolně v domácí karanténě.

„Výsledky vyšly negativně,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice Růžena Haliřová. Manželé s podezřením na koronavirus přijeli z Milána. Po návratu byli v domácí izolaci a nastaly u nich zdravotní problémy. 

Po konzultaci s infekčním oddělením u nich byl proveden odběr biologického materiálu, uvedla odpoledne hygienička. Dosud šlo v kraji o jediné případy, u kterých byly kvůli podezření na onemocnění nařízeny odběry. 

Epidemie nového koronaviru

Už dříve byla na testu na koronavirus studentka z Olomouce, která se minulý týden spolu s dalšími studenty a akademiky vrátila ze studijního pobytu v Íránu. Hned po příletu na pražské letiště jí vzorky odebrali lékaři v hlavním městě. Výsledek byl negativní. V Olomouckém kraji se doposud žádný případ nákazy nemocí Covid-19, kterou nový koronavirus způsobuje, nepotvrdil.

Vzhledem k tomu, že Česko eviduje prvních pět nakažených, jsou hygienici a také nemocnice na střední Moravě v pohotovosti. Prostějovská nemocnice, která jako jediná provozuje infekční oddělení, má k dispozici 30 lůžek. Jak dříve prohlásil krajský hejtman Ladislav Okleštěk, v případě potřeby je možné kapacitu navýšit na trojnásobek. Podle epidemioložky Haliřové se krajští hygienici mohou obrátit také na opavskou nemocnici.

S možností, že z některých lůžek bude v případě nouze potřeba udělat infekční, počítá také Fakultní nemocnice Olomouc. Použila by postup, který má nastavený pro případ pandemie chřipky a s tím spojený vysoký nárůst pacientů.

„Jde zejména o omezení plánovaných výkonů, propuštění pacientů nevyžadujících akutní péči nebo reprofilizaci lůžek – to znamená využití lůžek oddělení, kde nejsou pacienti vyžadující akutní péči – na infekční oddělení, případně vyčlenění samostatné budovy, která by byla vyhrazena pro pacienty s infekcí,“ popsal mluvčí FNOL Adam Fritscher.

Kvůli možnému šíření koronaviru už některá zdravotnická a sociální zařízení omezila návštěvy. Nemocnice v Hranicích na Přerovsku až do odvolání zakázala návštěvy na odděleních následné a paliativní medicíny, návštěvy nesmí také do domovů důchodců v Litovli, v Července, v Olomouci-Chválkovicích nebo Radkově Lhotě na Přerovsku. Domov pro seniory v Přerově v úterý uzavřel své prostory pro návštěvníky, kteří v posledních dnech pobývali v ohnisku nákazy koronavirem.

Seniory se snaží chránit také Univerzita Palackého v Olomouci, která ruší veškerou výuku Univerzity třetího věku. „Všichni účastníci a lektoři těchto kurzů budou postupně informováni telefonicky nebo e-mailem,“ uvedl rektorát UP.

,