ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

V izolované oblasti začnou rychlotesty, příznaky nákazy mají další lidé

  • 7
V nejbližších hodinách začne v uzavřené oblasti na Olomoucku stavba speciální mobilní stanice pro odběry vzorků od lidí, kteří mají příznaky nákazy koronavirem. Pro lidi z Litovle a dalších dvaceti obcí už dorazily tisíce rychlotestů.

Olomoucký kraj v úterý oznámil, že do regionu míří zásilka čtyř tisíc rychlotestů, posloužit mají především na Litovelsku, kde od pondělí žije více než dvacet tisíc lidí v uzavřené oblasti.

Spadají do ní Litovel, Uničov a dalších devatenáct obcí. Nakažených je tu více, než kde jinde.

„Testy budeme dávat i do některých nemocnic. V uzavřené oblasti bude po dohodě se starosty postavena mobilní stanice pro odběry,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO).

Lidi k testování doporučí hygienici, takzvaní samoplátci si rychlotest nebudou moci koupit. S vybudováním stanice pomůže armáda a vojenská policie, vyrůst by podle Oklešťka měla za 24 hodin. Stát bude pravděpodobně na periferii uzavřené oblasti. 

„Budeme tam zřizovat stálou lékařskou službu pro děti a dospělé, bude to v polních podmínkách,“ doplnil hejtman.

„Lidé tady mají příznaky, které neumíme sami vyhodnotit“

Litovelskému starostovi Viktoru Kohoutovi ovšem ještě po poledni k rychlotestům chyběly oficiální informace.

„Čekáme, jak dopadne jednání na krajském krizovém štábu, protože slyšíme v médiích, že se budou prioritně rozvážet rychlotesty, zatím nemáme oficiální informace, jakým způsobem to bude probíhat,“ popsal starosta Litovle.

Už v úterý podle svých slov důrazně požádal hejtmanství, aby udělalo maximum pro to, aby odběry u akutních případů byly rychlejší.

„Jde o to, aby nejistota a nervozita občanů skončila. Lidé tady mají příznaky, které neumíme sami vyhodnotit. Věřím, že nám zavolají dobrou zprávu, že se tu na odběry vyčlení nějaké místo, nebo to bude na hranici teritoria,“ dodal Kohout.

,